Reptilicus
Komedie. 20/2-1961
92 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
Reptilicus er fra 1961 - og er Danmarks første science-fiction film i farver. Denne dansk/amerikanske samproduktion skal ses i lyset af den fantastiske popularitet, genren havde haft gennem 1950´erne i USA - og hvoraf flere i dag har opnået reel kultstatus. Historien er ikke ny, men den er så god, at den sidst har været brugt af Spielberg i 1993. Det, at videnskaben finder "noget", som de kun har svag mistanke om, hvad er, og som så vokser - helt uden for kontrol - har alle dage været guf for fantasien. Med den samlede danske våbenmagts hjælp manes uhyret selvfølgelig i jorden. Men en ægte science-fiction slutning holder altid spørgsmålet åbent: Er den nu osse RIGTIG? Som professor Martens´ (Asbjørn Andersen) datter, Lise, medvirker Anni(Hanne) Smyrner. Af hendes godt 30 film er Reptilicus hendes eneste danske. Dirch Passer er også med, af den simple grund at man i tresserne ikke turde producere en film uden Danmarks populæreste skuespiller. Hans hyggelige vicevært Mikkelsen er da også en fin kontrast.
 


Medvirkende:
Ann SmyrnerProfessor's datter Lise
Mimi HeinrichKaren, professor Martens datter
Asbjørn AndersenProfessor Marten
Dirch PasserVicevært Mikkelsen
Kjeld PetersenBetjent
Carl OttosenAmerikansk General
Bent MejdingSvend Dalstrup, ingeniør
Ole WisborgBrandt, kaptajn
Birthe WilkeSangerinde på Nimb
Claus ToksvigTV-journalist
Bodil MillerConnie Møller
Povl WöldikePeter Dalby, professor
Mogens BrandtHassing, politidirektør
Svend JohansenJournalist
Børge Møller GrimstrupLandmand
Bent VejlbyChauffør for Brandt
Alex SuhrHenrik Klint
Poul ThomsenOrlogskaptajn
Alfred WilkenKommandør Vanggaard
Knud HallestAlex, brovagt
Benny JuhlinOberst i flyvevåbnet
Hardy RafnOfficer
Jørgen BlakstedTelegrafist
May ReimersBadegæst på stranden
Jens DueJournalist
Knud HildingKollega
Martin Stander

Kredits:
InstruktionPoul Bang
ManuskriptIb Melchior
ManuskriptSidney Pink
MusikSven Gyldmark
DekorationerKai Koed
DekorationerHelge Hansen
DekorationerOtto Lund
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterPoul Nyrup
ProduktionslederJohn Zalabery
ProduktionslederErik Larsen
DrejebogIb Melchior
DrejebogSidney Pink
SangteksterVictor Skaarup
KlipEdith Nisted Nielsen
FotografAage Wiltrup
ProduktionsselskabSaga Studio
ProduktionsselskabSidney Pink Production
Instruktion assistentSolveig Ersgaard
Instruktion assistentGitte Müller
ScenemesterHerbi Gärtner
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
Manus-bearbejdningPoul Bang
ElektrikerEdvard Svendsen

Lokationer:
Danmarks Akvarium
Den lille havfrue
Farum Kaserne
Københavns Universitet
Langebro, København
Rådhuspladsen og Københavns Rådhus
Tivoli

Iøvrigt:
Arbejdstitel: "Rejse til den syvende planet" eller "Dragen og Dirch".




Filmen "Reptilicus" var den første science fiction-film, der blev optaget i København og det var første gang man i dansk film i den grad arbejdede med trickoptagelser. Filmen blev optaget både i en dansk og en amerikansk version med de samme skuespillere. Det skyldtes Lauritz Melchiors søn - Ib Melchior, at trick- og science fiction-filmen blev til i Danmark. Ib Melchior virkede som manuskriptforfatter i Hollywood og arbejdede sammen med film- og tv-producenten Sid Pink. Sammen havde de forinden haft en enorm populær succes på en science fiction film "Den vrede røde Planet", som Ib Melchior også havde sat i scene. Ib Melchior skrev manuskriptet til "Reptilicus" og lod historien for størstedelen foregå i København. Da Sid Pink ville leje Saga studiet havde man travlt med egne film og var derfor ikke særlig interesseret. Men Poul Bang og Flemming John Olsen blev alligevel interesseret, da de havde læst manuskriptet. Selve uhyret i filmen var skabt af plastic og gummi af arkitektspecialisten Orla Høyer. Det var lavet i to størrelser. I den ene mindede Reptilicus om en mellemting mellem et henved en meter langt flyvende firben og en kinesisk drage. I den anden udgave var øglens kæmpehovede og halvdelen af dens krop en halv snes meter lang. Inden i den var der plads til to mænd, som kunne bevæge dens hoved, spy røg ud gennem uhyrets næsebor og få øjnene til at skyde lyn. Reptilicus blev holdt under streng bevogtning i Charlottenlund Palmehave, som Saga havde overtaget som et ekstra atelier. Her havde man også bygget hele den indre del af København op, bl.a. Tivoli, Rådhuspladsen, Bredgade-kvarteret, Rosenborg, Nyhavn, Slotsholmen, Langebro og Børsen, som var genskabt naturtro efter fotografier af bygningerne i 43 størrelse. Når man valgte den størrelse var det fordi den passede nøjagtig til de legetøjsbiler og sporvogne man kunne købe. Omkring 150 modelhuse stod klar til at blive ødelagt af Reptilicus. Modelbyen som dekoratør Kaj Koed var mester for kostede alene 50.000 kr.



Filmen "Reptilicus" blev bl.a. optaget ved Langebro, på Rådhuspladsen og i gaderne deromkring, bl.a. Ny Vestergade. Københavnerne kunne en tidlig morgen kl. fem opleve at mere end 1000 mennesker i panik kom styrtende ind mod Langebro fra Amagersiden forfulgt af et usynligt uhyre. Flugten standsede brat, da den ene broklap gik op og adskillige af de panikslagne mennesker sprang i havnen, heraf nogle med cykler. Scenen blev fulgt af filmkameraer, hvoraf et var opstillet på en flåde i vandet og et oppe i broens kontroltårn. Producenterne måtte lægge 10.000 kr. på bordet for panikken. Og for pengene sikrede Værløse Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforening sig en god del af et længe ønsket klubhus. Kontrakten mellem parterne lød på at foreningen til gengæld for den pæne check skulle stille med 1000 statister i alle aldre og begge køn til de tidlige morgenoptagelser. Optagelsen måtte gøres om, da det første gang ikke ligefrem var rædsel der stod præget i statisternes ansigter. Under de dramatiske optagelser skete iøvrigt et lille uheld da en af statisterne snublede i en sporvognsskinne, idet han løb ned ad den hævede broklap. Han slap dog med nogle hudafskrabninger.