Støv for alle pengene
Lystspil. 13/12-1963
93 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
Den tredie i rækken af støvfilmene. Der skal være generalforsamling i \"Solvænget\", her skal det afgøres hvad driftsoverskuddet skal bruges til. Formanden Tim Feddersen (Karl Stegger) har 3 forslag. 1. Stereoanlæg i hobbyhuset. 2. Minigolfbane. 3. Guldfiskanlæg i fyrrummet. Men Rigmor Hansen (Bodil Udsen) tænker i helt andre baner. Hun vil have, at de køber en landbrugsejendom, og hun har allerede udset sig en \"Solvanggård\", og dermed bliver det. Mona Lisa (Hanne Borchsenius) prøver, at sælge ideen til sin redaktør (Asbjørn Andersen) under titlen \"Tilbage til naturen\", hun skal lave en ugentlig historie om byboerne som fritidslandmænd. Dagen oprinder da vore venner fra \"Solvænget\" kan rykke ind på deres nyerhvervelse, og gårdejer Kresten (Elith Foss) og Oda Kristensen (Ebba Armfeldt) tager imod - før de flytter til København, for som Kresten siger, at få del i den moderne samfunds goder, men deres møde med storbyen bliver et chok for dem. På landet derimod er begyndelsen uden de store problemer, man har fordelt arbejdet imellem sig, man er blevet selvforsynende, og lever som en stor familie. Feddersen får en strålende ide, de skal til at lave brændevin, men hvordan skal han få overtalt mændene - og hvordan kan han skjule det for konerne.? På avisen er man dybt imponeret over Mona Lisa\'s artikler, og landsbybeboerne morer sig kosteligt over de tossede københavner. Men hvad med landsbybeboerne, som er flyttet til København, hvordan klarer de sig?


"Støv for alle pengene" er en forsættelse af Støv på hjernen. og Det støver stadig.
 


Medvirkende:
Søren Elung JensenArne Henriksen, salgschef
Helle VirknerBodil Henriksen - hans kone
Jan Priiskorn SchmidtDeres søn
Dirch PasserAlf Thomsen - vicevært
Hanne BorchseniusMona Lisa Jacobsen - journalist
Ove SprogøeThorbjørn Hansen - postfunktionær
Bodil UdsenRigmor Hansen - hans kone
Karl SteggerTim Feddersen
Karen LykkehusFru Feddersen
Henning PalnerViggo Svendsen - bankmand
Beatrice PalnerLene Svendsen
Asbjørn AndersenRedaktør
Paul HagenSmart sælger
Elith FossKresten Kristensen - gårdejer
Ebba AmfeldtOda Kristensen - hans kone
Valsø HolmKøbmand
Bent VejlbyFlyvende ukrudtsbekæmper
Holger VistisenMælkemand
Palle WolfsbergMand der afleverer folkevogn
Lise ThomsenIsmejeridamen
Gyda HansenKassedame
Jørgen BuckhøjRundviser på spritfabrikken
Gunnar StrømvadLæser op af avisen
Carl OttosenStemme
Gunnar Nu HansenStemme
Lone LindorffSekretær for redaktøren
Inger RaufNabo til Kristensen
Benny JuhlinBetjent på Strøget
Povl WöldikeKøbmand
Carl Nielsen
Arne Seldorf
Mogens HermansenSlagter
Erik Hansen
Aase Hansen
Preben MortensenPublikum på Spritfabrikken
Peter BelliMed til at bære sofa ind

Kredits:
InstruktionPoul Bang
ManuskriptBent From
ManuskriptIda From
MusikSven Gyldmark
IdeIda From
IdeBent From
DekorationerIwan Poulsen
DekorationerOtto Lund
Still fotografIb Lønvang
KopiJohan Ankerstjerne A/S
KostumerNiels Holm
TonemesterLeon Seibæk
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterJørgen Nordskjold
ProduktionslederErik Larsen
DrejebogIda From
DrejebogBent From
Make-upBirthe Lyngsøe
KlipLars Brydesen
KlipLars Knutzon
KameraOle Lytken
AssistentPreben Mortensen
FotografAage Wiltrup
ProduktionsselskabSaga Studio
Instruktion assistentHanne Mynster
Fotograf assistentIb Lønvang
ScenemesterHerbi Gärtner
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ForteksterBent Barfod film
LuftoptagelserDanfly

Lokationer:
Gadeparti Ny Harløsevej, Skævinge
Grønnevej 247, Virum
Skævinge Station
Søbogård
Voldfløjen 2-4, Husum

Filmen har sidst været vist på TV:
2/11-2023 på TV2 Charlie   klik for at se flere
29/12-2022 på TV2
18/9-2022 på TV2 Charlie
29/12-2021 på TV2
20/9-2021 på TV2 Charlie
27/1-2021 på TV2 Charlie
19/5-2020 på TV2 Charlie
8/4-2020 på TV2 Charlie
3/6-2017 på TV2
12/5-2017 på TV2
22/2-2014 på DR 1
25/2-2012 på DR 1
11/2-2012 på DR 1
16/10-2010 på DR 1
25/9-2010 på DR 1
23/6-2007 på DR 1
18/2-2006 på DR 1
13/3-2004 på TV 2
6/3-2004 på TV 2

Iøvrigt:
På filmoptagelse til Støv for alle pengene.

Fortalt af Preben Mortensen, der lige var blevet ansat på Saga under denne film.

I "Støv for alle pengene" er der jo en lang flyvesekvens. Luftoptagelserne blev foretaget af Saga´s fotograf Ole Lytken, mens man filmede hjemme på studiet med Aage Wiltrup som fotograf. Når man kom på Saga om morgenen og havde fået sin morgenkaffe ringede man til pilot Jens Møller på Kaldred flyveplads ved Kalundborg. Og hvis vejret var til luftoptagelser, pakkede man bilerne og kørte til Kaldred.
Den færdige film er på knapt 3.000 meter, men jeg husker, at alene i flyvebilleder, blev der optaget mere end 4.000 meter. I filmen er det jo en sprøjteflyver, som lander og piloten bliver budt på kaffe.
Dirch tilbyder at stoppe motoren og det ender jo med, at han får maskinen til at lette. Ove Sprogøe forsøger at stoppe maskinen, men maskinen letter med ham hængende udenpå.
Da vi skulle lave optagelsen, hvor Ove hænger udenpå forsøgte Sagas produktionsleder Erik Larsen, at få fat i den stuntmand man plejede at benytte, men kunne ikke få fat i ham. Jeg, som var nyansat toneassistent på Saga tilbød da, at jeg godt kunne være stand in for Ove.

Så en tidlig morgen kørte vi igen til Kaldred. Jeg må indrømme, at selvom jeg ikke var nervøs, kneb det med at falde i søvn aftenen før. Sagas snedker havde bygget en trækonstruktion i flyet som jeg blev spændt fast til. Jeg kunne så støtte med den ene hånd på den åbne klap til cockpittet og den anden hånd på en stiver, der gik op til vingen. Når maskinen kom op i fart, kunne jeg så hæve mine ben fra jorden og lade, som jeg stadig løb.
Fotografen Ole Lytken blev så placeret med kameraet i bagagerummet i Poul Bangs store chevrolet. Vi gik så i gang med optagelsen. Flyvemaskinen trillede og gik et stykke op i luften med mig hængende uden på. Derefter landede vi igen. Desværre kunne Poul Bang ikke følge med i bilen, dels på grund den ujævne græsmark og dels det store luftpres fra flyverens propel i forbindelse med, at bagageklappen stod åben på grund af fotografen og kameraet. Så vi måtte gøre det igen.
Da vi lavede den tredie optagelse, var det ved at gå galt. Da vi skulle lande, fløj maskinen ret sidelæns. Nogle gange de tidligere dage morede piloten sig med, at lande med maskinen noget sidelæns og først lige inden hjulene rørte jorden rettede han maskinen op. Men jeg tænkte, at det måske ikke lige netop var tidspunktet at lave sjov med mig hængende derude.
Jeg kiggede forundret ind på Jens og så at det absolut ikke var for sjov - han kæmpede med styrepinden for at rette maskinen op. Det lykkedes heldigvis til sidst. Det viste sig, at vi denne gang var kommet for tæt på nogle træer, som gav noget hvirvelvind. Men fotografen var stadig ikke tilfreds. Jens Møller turde dog ikke mere gøre det på den måde, da vi igen risikerede at komme for tæt på træerne for enden af startbanen. Så de næste gange gik vi helt op i 30 meters højde og cirklede rundt for at lande ved begyndelsen af banen. Det sværeste for mig var at trække vejret. Propellen gav så meget blæst, at jeg måtte vende hovedet for at kunne få luft. Jeg tror vi måtte igennem 8 optagelser, før det var iorden. Jeg fik bagefter at vide, at man havde tegnet en forsikring for mig hvis der skulle ske noget. Men alt gik godt og jeg fik både tak og en hel ekstra ugeløn for jobbet. Det var dengang 150 kr.

Billederne med Dirch og Ove blev taget på jorden, men nærbilledet af Dirch blev taget i luften. Dirch sidder forrest i maskinen og piloten bag ham ved en ekstra styrepind. Arriflex kameraet er spændt fast ude på stiverne til vingen.
Dirch havde så en kontakt inde i flyet, så han selv kunne starte og stoppe kameraet. Jeg kan huske, at vi stod på jorden og så Dirch få en ordentlig flyve tur med mange loop. Da de landede så Dirch noget grøn ud i ansigtet. Han spurgte om det var blevet frokost, men så absolut ikke ud til at kunne spise noget.
Han sagde også, at han garanterede, at hans reaktioner var ægte. Når vi andre var oppe at flyve, sad vi bag piloten, men ved denne optagelse sad Dirch jo foran og kunne tydelig se jorden nærme sig med stor hastighed for først i sidste øjeblik ændrede piloten Jens Møller retning.
Under optagelserne på Kalundborg Flyveplads i Kalred sad Ove Sprogøe og Dirch Passer i næsten syv timer "fastklemt" i Danfly's to-sædede Piper Cup og måtte gentage den ene filmscene efter den anden.I en artikel i Holbæk Amts Venstreblad den 20. september 1963 fortalte man om optagelserne på Kalundborg Flyveplads, herunder om de lydtekniske optagelser, hvor det for den unge lydtekniker ikke blev til en helt almindelig flyvetur. Dirch Passer var også oppe at flyve, og selv om han næppe fik en helt så voldsom tur som lydteknikeren, så var turen dog streng nok for Dirch Passer, der ellers ikke plejede at gå af vejen for noget som helst dramatisk. I filmen ser man hvordan han letsindigt har taget plads bag styrpinden og på en eller anden måde får pillet ved instrumenterne - så masinen ryger i luften. Nu følger man maskinens halsbrækkende fart. Det hele blev optaget af et filmsapparat, som var anbragt foran på maskinen - og i virkeligheden blev den styret af en pilot som sad skjult bag ved. I en scene skulle Ove Sprogøe forsøge at standse den forrygende flyvetur, men kommer til at hage sig fast og derefter ryger med til vejrs. I avisen oplystes at filmfolkene ville forsøge at optage også disse scener udendørs, men at Ove Sprogøe dog for en sikkerheds skyld ville blive spændt fast ved håndleddene. Det kunne derfor tyde på at Ove Sprogøe var den af skuespillerne, der fik den værste omgang i luften.

Alle lejlighederne indvendigt var bygget op i studerne i Charlottenlund og senere i Hellerup. (Kilde : Preben Mortensen)