Tag til marked i Fjordby
Lystspil. 20/12-1957
94 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Den skumle skurk teltholder Lasse Larsen (Buster Larsen) har en fantastisk magt over den ene af sine halvsøstre liniedanseren Lillian (Sonja Jensen). Han har et farligt hypnotisk greb om hende og tvinger hende - under hypnose - til at begå indbrud for sig. Han holder til sammen med andre gøglere rundt om i landet, hvor der er markedspladser med alt sit gøgl, taskenspillerkunst og små fiduser. For eksempel Dødsbokseren Emil Andersen (Dirch Passer) kaldet lange Emil, han har gentagne gange sammenstød med Lasse, som han skylder penge. Emil's makker Knud Tofte (Ove Sprogøe), som også er hans ven, har en aftale om, at når Emil står på podiet, og udfordre egnens bønderkarle til en boksekamp over 3 omgange - om 500 kr. - skal Knud melde sig først, så på den måde lider ingen skade. De 2 ligger i stadig konkurrence med Lasse. Lasse er rasende og forlanger sine 1200 kr. ellers ryger deres telt og motorcykel, som han har pant i. De bliver advaret af Lasse's anden halvsøster Gunhild (Lily Broberg) om at han har sat en sagfører på dem. Samtidig i et stormagasin i København - der ejes af direktør Hallberg (Asbjørn Andersen) - bliver der stjålet mange varer, butiksdektitiv F.I. Duus (Poul Hagen) bliver af direktøren gjort opmærksom på, at hans stilling er i fare, hvis ikke han tager sig sammen. Lasse overtaler en ung mand på markedspladsen, Roe Karl (Bent Vejlby) til at bokse med Emil - han vinder kampen og de 500 kr. der er udlovet som præmie, dette medvirker til, at Emil og Knud mister deres telt og motorcykel. Emil og Knud begynder at synge rundt om i gårdene, og en tilfældighed bringer dem ind i stormagasinets baggård, direktøren kalder dem til sit kontor og tilbyder dem et job. Magasinet har arrangeret en storstilet udstilling af kostbare smykker, som ejes af en indisk fyrste. Knud opdager at Lasse's bil holder i en sidegade - han finder ud af at Lasse bor sammen med sine halvsøstre på hotel Cosmos. Hvilke skumle planer har han for i København - når han skulle være på markedspladsen i Ringsted.?
 


Medvirkende:
Dirch PasserEmil Andersen - lange Emil
Ove SprogøeKnud Tofte - Emils ven
Buster LarsenLasse Larsen - teltholder
Lily BrobergGunhild - Lasses halvsøster
Sonja JensenLillian - Lasses halvsøster
Asbjørn AndersenHallgren - direktør for stormagasinet
Paul HagenF. I. Duus - privatdetektiv
Caja HeimannLouise Hansen - ekspeditrice
Henry NielsenPortieren på hotel 'Cosmos'
Vivi SvendsenKvindelig butikstyv
Karl Gustav AhlefeldtMandlig butikstyv
Bent VejlbyRoe-Karl
Carl Johan HviidOverbetjent
Jørgen WeelBetjent
Knud SchrøderBetjent
Benny JuhlinBetjent
Marianne FlorSekretær
Miskow MakwarthPostmester
Poul JensenPortner
Christian J. Tribini (Professor)Tribini
Jytte Berdino OlsenStand-in for Sonja Jensen & Lily Broberg
Helmer HansenTilskuer til boksekamp
Holger VistisenTilskuer til boksekamp
Flemming DyjakTilskuer til boksekamp

Kredits:
InstruktionPoul Bang
ManuskriptJohn Olsen
MusikSven Gyldmark
DekorationerOtto Lund
DekorationerJørgen Krogh
Still fotografCharlotte Munk
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterKjell Bjørlie
DrejebogJohn Olsen
SangteksterPeer Guldbrandsen
KlipEdith Nisted Nielsen
FotografAage Wiltrup
ProduktionsselskabSaga Studio
Instruktion assistentSolveig Ersgaard
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ProducentJohn Olsen
Dialog bearbejdelsePeer Guldbrandsen
RådgiverArne Berdino Olsen

Lokationer:
Crome & Goldschmidt
Hjallerup Marked
Illum, København
Rådhuspladsen og Københavns Rådhus

Iøvrigt:
Arbejdstitel: Ta' til markedet i Køge.

Der var planer om at Kjeld Petersen skulle ha' medvirket i filmen.

Optagelserne på markedspladsen fandt sted ved Ringriderfesten i Sønderborg 1957, og i haven på Saga Studio i Charlottenlund.

Natoptagelserne i stormagasinet, blev foretaget i Illum i København. Filmholdet mødtes hver aften efter teatertid i Illum, men der gik det meste af en uge, før man fik de første optagelser i hus.

Kjeld Petersen vaklede en af nætterne rundt ved Illum og råbte på Dirch. Dirch Passer følte sig ubehagelig til mode over Kjeld Petersens råberi og bønfaldt filmholdet om ikke at lukke ham ind.Om filmen fortalte John Olsen at den byggede på en virkelig tildragelse. Da han nogle år forinden var på vej til Store Heddinge blev han på landevejen standset af en ung mand som gerne ville med til Køge, hvor han skulle søge arbejde. Den unge mand fortalte at han længe havde været arbejdsløs og nu var ude efter et job hos en gøgler, der optrådte som stærk mand på Køge-markedet. Han udfordrede folk til boksekampe, men da der ofte ikke var nogen, der turde gi' sig i lag med ham, var han altså interesseret i at engagere en medhjælper, som to gange om dagen skulle "modtage" udfordringen og lade sig slå ud. John Olsen spurgte den unge mand hvor meget han kunne komme til at tjene ved dette mærkelige arbejde. "Fem kroner pr. dag" svarede han. John Olsen måbede og troede ikke at nogen for fem kroner ville lade sig slå bevidstløs to gange om dagen. Men det viste sig at være rigtig nok. Senere mødte John Olsen ham tilfældigt. Nu var den unge mand klædt i en nydelig uniform og var blevet bud i et af stormagasinerne.Tribini blev engageret til at spille sig selv i filmen og endvidere skulle han være kontaktmand til en række af landets farende folk, som medvirker i filmen. Optagelserne skulle finde sted på de store markeder i Hjallerup og Brønderslev.Direktør John Olsen måtte i 1957 på jagt efter diverse skydetelte, pølseboder, spilleautomater, kastegynger og hvad der ellers hører til på en ordentlig markedsplads. Han skulle nemlig indrette en markedsplads i den store have bag filmatelierne til brug for filmen "Tag til marked i Fjordby".For at atmosfæren skulle være helt rigtig havde man engageret sagkyndig bistand ved optagelserne. Konsulent i det boksetekniske var Kalle Svensson, der var professionel markedsbokser i årene 1923-37.De to populære skuespillere Dirch Passer og Ove Sprogøe optrådte som sanglærere for Københavns gårdsangere. Det skete ved en særforestilling tidligt om morgenen i Saga-Teatret og årsagen til dette møde med asfaltens glade troubodourer var, at filmselskabet Saga og grammofonselskabet Philips for første gang lod gårdsangerne lancere en ny schlager - en rigtig gårdsangervals fra folkekomedien "Tag til marked i Fjordby". Efter et par morgenpilsnere for at løfte stemmebåndene gik man i gang med "Mit - hjerte - er - en - smørblomst". Derefter drog man i løftet stemning rundt i Vesterbros baggårde og prøvede den nye schlager i det fri.Ifølge filmprogrammet blev A.C. Illum A/S stillet til disposition ved filmens optagelse.