Georg Carstensen grundlagde i 1843 Tivoli på en del af det gamle fæstningsterræn lige uden for Vesterport. Den 7. april 1842 havde Carstensen fået kongelig bevilling til at etablere et folkeligt forlystelsesetablissement. Anlægget var inspireret af lignende etablissementer, der var opstået rundt omkring i Europa i løbet af 1700 tallet. Da haven åbnede de 15. august 1843, stod direktør Carstensen ved indgangen, hvor han med et håndtryk personligt bød alle gæster velkomne. Med 3.615 uddelte håndtryk tegnede Tivoli til at blive en succes. Lige fra begyndelsen var stedet en publikumsmagnet. Succes prægede til gengæld ikke samarbejdet mellem den iderige Georg Carstensen og Tivolis bestyrelse. Efter blot et år forlod Carstensen den park, som han ikke blot havde grundlagt, men også begavet med gode forbindelser. Deriblandt var komponisten H.C. Lumbye, hvis orkester dagligt spillede musik af valsekongen Strauss og ikke mindst Lumbyes egen musik. Gennem 29 år var Lumbye dirigent i Tivolis koncertsal, hvor han henrykkede gæsterne. I 1944 ødelagde Schalburgkorpset (som hævn for danske sabotageoperationer) store dele af Tivoli, herunder koncertsalen. Først i 1956 blev den nye koncertsal, der på det tidspunkt var den største i Norden, indviet. På trods af øget konkurrence fra andre forlystelsestilbud og vigende besøgstal i 1980erne og 1990erne har Tivoli stadig en stor plads i den danske forlystelsesverden. De senere år har flere nye tiltag som julemarkeder og filmgallapremierer medvirket til at vende udviklingen i positiv retning.
Kilde: Danmarkshistoriens steder.
Den gamle rutchebane blev bygget i 1914 og havde dengang - som nu - et bjerglandskab, der omsluttede banen. Bjergene var i mange år fjernet, men er nu blevet genopbygget. Banen er 625 meter lang, og suser afsted med en fart på maks. 58 km/t
I filmen "Pigen og millionæren" opsøger Jens Møller Marlene i Tivolis Koncertsal. Udenfor bygningen får Marlene en kølle fra en trommespillende tivoligarder. I samme film holder den store Ford Thunderbird på Vesterbrogade foran Tivolis hovedindgang med ANVA i baggrunden.
Ifølge "Dansk Stumfilm" af Marguerite Engberg, bind 1, side 113 blev udebilleder til stumfilmen "Flugten fra Seraillet" (1907) optaget i "Tivoli".
I filmen "Forelsket i København" får Siw Malmkvist med koket overbevisning ballongyngerne til at vriste sig fri af forlystelsesmekanikken, da hun drillende fortæller sin udkårne, at hun ikke er forelsket i ham, men i København.
I filmen "Iqbal og den hemmelige opskrift" er det indvandrerdrengen Iqbal fra Blågårdsgade og hans familie og venner, der skal forhindre Strandvejsskurkene i at omdanne Tivoli – Københavns og børnenes stolthed – til noget så ukristeligt som et parkeringshus.