Vredens dag
Drama. 13/11-1943
95 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Præsten Absalon Pedressøn (Thorkild Roose) har giftet sig med den langt yngre Anne (Lisbeth Movin). Ægteskabet er præget af den store aldersforskel mellem ægtefællerne og Absalons gamle mor Merete (Sigrid Neiiendam) som ikke finder Anne er hendes søn værdig ydmyger hende til enhver tid og forsvarer det overfor Absalon med at hun vil opdrage Anne til at blive ham en god hustru. En gammel Almuekvinde Herlofs Marte (Anna Sviekier) der er udlagt som heks søger tilflugt i præstegården, da fogeden og hans mænd kommer for at hente hende. Hun tigger Anne om at skjule hende men først da Meretes stemme lyder udenfor stuen skubber Anne i sin forvirring den gamle op af trappen til loftet. Straks efter indfinder fogeden sig med sit følge i præstegården. Han finder efter nogen søgen Herlofs Marte på loftet og fører hende bort, mens hendes angstfulde skrig gennemskærer luften. Samme dag som denne oprivende begivenhed finder sted er Absalons søn Martin (Preben Lerdorff Rye) vendt hjem til sit barndomshjem. Han er søn af Absalons første ægteskab. Da Anne for første gang står overfor Absalons søn føler hun at han er den mand hun ubevist har ventet på. Med sin unge mandighed er han legemliggørelsen af hendes drømme og længsler og Martin selv drages fra samme øjeblik uimodståeligt mod sin faders unge hustru. En passion er kaldt til live i dem begge. I sin egenskab som formand i Domkapitlet underskriver Absalon Herlof Martes dødsdom det til trods for at hun anråber ham om nåde, og endog truer med at røbe ”hans hemmelighed” at han reddede Annas Mor (?) for at han kunne få Anne til hustru. Fra den dag Herlof Marte er brændt på bålet har Absalon ikke længere en rolig time med sig selv, han plages uophørligt af samvittighedskvaler og føler at en sort skygge er kastet over hans liv. For Anne derimod er livet først nu for alvor begyndt, hendes lidenskabelige forelskelse i Martin har modnet hende hun lever og ånder for sin kærlighed og hun ranker sejrsikkert ryggen overfor Merete. Martin vakler mellem sin betagelse af Anne og sin skyldfølelse overfor faderen, men som den svage karakter han er glider han efterhånden helt ind under Annes erotiske fortryllelse. Under et natlig opgør slynger Anne den dybt rystede Absalon al sin indestængte bitterhed og had i ansigtet på ham, og tilstår at Martin er hendes elsker. Absalon vil tilkalde sin søn og hører sandheden af hans mund, men styrter i samme øjeblik om ramt af et hjerteslag. Ved Absalons båre anklager Merete i biskoppens (Albert Høeberg) og præstens (?) nærværelse Anne for ved den ondes hjælp at have forvoldt hans død og udlægger hende som heks. Martin vender sig fra Anne i afsky og da den unge kvinde nu står helt alene tilbage forladt af alt og alle tilstår hun mens vanviddet lyser i hendes ansigt og tårene slører hendes blik at hun ved den ondes hjælp har myrdet Absalon og lokket hans søn i sit garn. Livet er forbi for hende, kun døden på heksebålet er tilbage.
 


Medvirkende:
Thorkild RooseAbsalon Pedressøn - præst
Lisbeth MovinAnna - hans kone
Sigrid NeiiendamMerete - Absalons mor
Preben Lerdorff RyeMartin - Absalons søn af første ægteskab
Albert HøebergBiskop
Olaf UssingLaurentius
Anna SvierkierHerlofs Marte
Dagmar Wildenbrück
Emilie Nielsen
Kirsten Andreasen
Sophie Knudsen
Harald HolstFoged
Preben NeergaardDegn
Emanuel Jørgensen
Hans Christian Sørensen

Kredits:
InstruktionCarl Th Dreyer
ManuskriptPoul Knudsen
ManuskriptMogens Skot-Hansen
ManuskriptCarl Th Dreyer
MusikPoul Schierbeck
DekorationerErik Aaes
KopiJohan Ankerstjerne A/S
KostumerN. Sandt Jensen
KostumerOlga Thomsen
TonemesterErik Rasmussen
SangteksterPaul la Cour
ScenografiLis Fribert
KlipEdith Schlüssel
KlipAnne Marie Petersen
FotografKarl Andersson
ProduktionsselskabA/S Palladium
Tone assistentOle Mørck
Tone assistentKnud Kristensen
Tone assistentSven Methling
Instruktion assistentEbba Dreyer
UdlejningA/S Palladium
ProducentTage Nielsen
Efter skuespil afHans Wiers-Jenssen
MusikerHans Kassow
MusikerErling Bloch
Historisk konsulentKai Uldall

Lokationer:
Vordingborg Kirke

Iøvrigt:
Heksebrændingen blev optaget på Vordingborg gl. kirkegård.

"Billed Bladet” fortalte i flere udgaver fra 1943 om optagelserne til filmen.

En del af optagelserne var i tre dage i juni henlagt til Kirkepladsen i Vordingborg og i nr. 25 får læserne at vide, at byens bedste mænd, som skulle medvirke i filmen, har ladet skægget gro i flere måneder til stor ærgrelse for byens barber.

Det var ikke lige den besked som Olaf Ussing modtog på et telegram fra Carl Th. Dreyer, Ussing skulle være kronraget til næste dags optagelser i Vordingborg (bladets nr. 24).

”Billed Bladet” har også været hjemme hos Anna Svierkier og Lisbeth Movin (nr. 48 og 51) og kan i nr. 42 berette om Carl Th. Dreyer karriere.



Vredens dag fik biografpremiere i London d. 23. nov. 1946, som den første danske tonefilm. Den blev modtaget med begejstring af anmelderne.