Tante Cramers testamente
Komedie. 19/9-1941
79 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Den 74 årige enkefrue, Juliane Cramer (Mathilda Nielsen), er en meget velhavende dame med en utroligt appetit på livet. Trods sin høje alder farter hun fra den ene fornøjelse til den anden, fra mannequinopvisning til boksekamp og når hendes sagfører (Bjarne Forchhammer) minder hende om, at det er på tide, at hun skriver sit testamente, afviser hun ham bestemt. Det haster ikke: "jeg har bestemt, at jeg vil leve mange år endnu, dermed basta". Overfor sine nevøer og niecer og deres ægtefæller er hun mere end rundhåndet. De bor alle sammen i en ejendom, der tilhører hende. Derfor har de heller aldrig betalt en krone i husleje. De ved at, hvis det kniber, kan de altid ’låne’ et par hundrede kroner eller tre af Tante Cramer. Så alt er såre godt - tilsyneladende.! En aften åbner den lille husassistent Gerda Hansen (Bodil Kjer) tante Cramers øjne for, at hendes rundhåndethed slet ikke er til gavn for familien. Fru Cramer beslutter ganske enkelt at undersøge, hvordan det i virkeligheden er fat med familiens forskellige medlemmer. Resultatet af hendes undersøgelse er nedslående. Hun kan konstatere: "At der er ingen af Jer, der er noget, kan noget eller vil noget. I arbejder ikke, I nyder bare, I elsker ikke, I flirter bare, I lever ikke, I fordriver bare tiden, og det er alt sammen mine penges skyld. Så fra nu af er der lukket for portmoniksen". Tante Cramers nevø, den unge komponist Svend Cramer (Sigfred Johansen), som hidtil også har levet - og levet godt - af sin tantes understøttelse, har imidlertid forlovet sig med den lille søde Gerda Hansen. Tante Cramer er i høj grad tilfreds med hans valg, men for at sætte ham på prøve, foregiver hun, at hun er imod forlovelsen og erklærer at hvis Svend opretholder forlovelsen med Gerda Hansen, hører enhver støtte op, fra hendes side til ham. Svend består imidlertid prøven. Han lærer at bestille noget og tjene sine penge selv. Også den øvrige familie har tager sig sammen nu, da tante Cramers penge ikke længere ruller. Og tante Cramer får taget sig sammen og skriver sit testamente, for nu ved hun, hvordan hun skal fordele arven, så den er til gavn, og ikke til skade. På sin 75 års fødselsdag læser hun testamentet højt for den forsamlede familie og Svend, der er blevet forvandlet fra en døgenigt til et mandfolk, forenes med sin Gerda, den lille kloge pige, der var den egentlige årsag til at der blev rusket godt op i forholdene omkring familien.
 


Medvirkende:
Mathilde NielsenJuliane Cramer - enkefrue
Knud AlmarSøren Rømer - adjunkt
Mime FønssBertha - hans kone
Anne Marie MorénLise - deres datter
Gunnar LauringFrederik Lemberg - landsretssagfører
Gull-Maj NorinKarine - hans kone
Karl Gustav AhlefeldtPoul Cramer - assurandør
Inga ThessenInge - hans kone
Sigfred JohansenSvend Cramer - komponist
Bjarne ForchhammerGram - højesteretssagfører
Bodil KjerGerda Hansen - husassistent hos Rømers
Clara ØstøErnaq Nielsen - husassistent hos Lemberg
Helge Kjærulff-SchmidtSørensen - lagerist
Richard ChristensenTulstrup - Fru. Cramers tjener
Preben Lerdorff RyeAlfred Olsen - tjener I "Balalajka"
Preben MahrtJensen, model
Adelhaid NielsenHusassistent hos Poul Cramer
Børge Roger Henrichsen
Poul OlsenMedlem af Swintetten
Jørn GrauengaardMedlem af Swingtetten
Freddy AlbeckMedlem af Swingtetten

Kredits:
InstruktionArne Weel
ManuskriptSvend Rindom
MusikBernhard Christensen
DekorationerErik Aaes
KopiJohan Ankerstjerne A/S
Musikalsk ledelseBernhard Christensen
Musikalsk ledelseBørge Roger Henrichsen
TonemesterErik Rasmussen
SangteksterPoul Henningsen
KlipEdith Schlüssel
FotografEiner Olsen
ProduktionsselskabA/S Palladium
UdlejningA/S Palladium
ProducentTage Nielsen
Efter skuespil afEdgard Høyer

Lokationer:
Ammentorpsvej 9, Hellerup
Hornbæk Strand
Richelieus Alle 10, Hellerup

Iøvrigt:
Filmens dekorationer stod Erik Aaes for. Han boede dengang i rækkehusene i Indelukket tæt på Ammentorpsvej. Svend Henrik - dengang 13 år - legede med Aaes' to drenge. En dag fortalte Aaes, at man manglede nogle scener fra en fyrretræsplantage, men det ville være en bekostelig affære at sende hele filmholdet til Hornbæk. "Jamen hr. Aaes" - sagde Svend Henrik - "vi har da mange fyrretræer over hos os på Ammentorpsvej". Ikke nok med at instruktøren Arne Weel kunne bruge fyrretræerne, men villaen med dens sydvendte terrasse kunne sagtens illudere sommerbolig i Hornbæk for familierne Lemberg og Rømer. Naboens Karen - knap ni år - husker, at hun havde fået at vide, at hun skulle være stille, når kameraet snurrede. Så det var med tilbageholdt åndedræt, hun på en huggeblok fulgte optagelserne, som begynder godt en halv time henne i filmen. Tante Cramer står foran havens fyrretræer, ser i en kikkert ned til genboen på Hans Jensens Vej (i filmen ned på stranden). Efter godt fyrre minutter er familierne Lemberg og Rømer samlet på terrassen. (Kilde: Peter Ulstrup og "Evas Films Romaner" nummer 154 - november 1941).

I filmen var titelrollen tiltænkt Liva Weel, men selv sminke kunne ikke forvandle hende til en på næsten femoghalvfjerds år.

Optagelserne til filmen begyndte lørdag den 26.juli 1941 (Ekstrabladet 24-07-1941) Sidste scene kom i kassen i slutningen af august. (Ekstrabladet 29-08-1941).