Paw
Børnefilm. 18/12-1959
89 min. Farve. VHS

Beskrivelse
Et skib lægger til kaj i en dansk havneby. Styrmanden (Preben Neergaard) går i land. Med sig har han en 12 årig dreng. Han hedder Paw (Jimmy Sterman). Han skal bo hos sin faster Frk. Bo (Karen Lykkehus), hvis eneste ansvar til dato, kun har været en kanariefugl. Paw's mor som var fra en af de vestindiske øer var død ved drengens fødsel, og nu havde han lige mistet sin danske far. Styrmanden havde lovet faderen, at han ville bringe Paw til Danmark, til hans søster. Frk. Bo bliver mildest talt overrasket over at drengen er farvet. For Paw er det nyfriserede samfund en kæmpe omvæltning i forhold til den store frie urskov. Han skal lære, at leve sammen med hvide børn, og de med ham, det skaber problemer i begge lejre. Paw bliver godt modtaget af skolelærer Jensen (Helge Kjærulff Schmidt), han gør alt for at Paw skal falde til i skolen, men uheldige bemærkninger, får ham til at flygte, ud i skoven hvor han kan føle sig fri. Her opdager han krybskytten Anders (Edvin Adolphson), han ser hvor denne gemmer sit gevær, Anders møder godsejeren (Asbjørn Andersen) der ærgrer sig over krybskyttens tilstedeværelse i hans skov, han ber' Anders holde et vågent øje med skoven. Godsejerens skytte (Mogens Hermansen) mistænker Anders for, at være den omtalte krybskytte. En dag i slotsgården hvor de står og taler sammen, lyder der to skud fra skoven, det er Paw som har affyret Andersens gevær, for at hjælpe ham. Fasteren bliver syg, og hun dør, Paw står igen uden familie, der er vokset sig et varmt venskab mellem Paw og Anders, så efter begravelsen, hvor sognerådet drøfter anbringelse af Paw på et børnehjem, møder Anders op, og tilbyder at tage sig af drengen. Her er drengen kommet i sit rette element, de flakker om i skovene, og Paw afslører nogle særlige evner så Anders kan undgå godsejeren og hans skytte. Men Anders bliver afsløret, og Paw bliver sendt på børnehjem, han kan ikke forstå hvorfor han ikke må være hjemme hos Anders. Han flygter hjem til ham, men her venter politiet. Næste gang han flygter tyer han til en fredet ø, hvor hans eneste selskab er en ræveunge han har frelst. I landsbyen tror man at han har listet sig ombord på et skib som skulle til de vestindiske øer. Ved en andejagt hvor det nær var gået galt, opdager Anders, hvor Paw opholder sig, og finder ham højt til vejrs i et træ. Vil du blive deroppe i dit træ, spørger Anders, eller vil du komme ned og gi' os en chance til.?
 


Medvirkende:
Edvin AdolphsonAnders Nielsen, krybskytte
Jimmy StermanPaw
Asbjørn AndersenGodsejer
Ninja TholstrupAnne, godsejerens datter
Helge Kjærulff-SchmidtLærer Jensen
Karen LykkehusPaws tante
Preben NeergaardStyrmand
Karl SteggerBetjent Hansen
Ebba AmfeldtFru Hansen
Svend BilleOnkel Frants
Ego Brønnum-JacobsenMand i skydetelt
Otto Hallstrøm
Mogens HermansenGodsejerens skytte
Grethe HøholdtInger, betjentens datter
Finn LassenForstander på børnehjemmet
Freddy PedersenMarius, købmandens søn
Paul Rohde (Paul Smyrner)Købmand
Aksel Stevnsborg
Edith Hermansen
Rigmor HvidtfeldtSkolelærerens kone
Arthur JensenStationsforstander

Kredits:
InstruktionAstrid Henning-Jensen
ManuskriptAstrid Henning-Jensen
ManuskriptBjarne Henning-Jensen
MusikHerman D. Koppel
Still fotografElse Tholstrup
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterPeter Willemoës
FotografArthur Christiansen
FotografNiels Carstens
FotografHenning Bendtsen
ProduktionsselskabLaterna Film
Fotograf assistentHenrik Fog-Møller
UdlejningASA
Klip assistentAnker Sørensen
AtelierSaga Studio
Musik (solist)Poul Birkelund
Efter roman afTorry Gredsted

Lokationer:
Karrebæk Kirkegård
Saltø Gods
Vejlø gamle skole

Priser:
Bodil til Henning Bendtsen for Bedste fotograf  (1960)

Iøvrigt:
Ikke alle film-eventyr har en happy-ending. I filmen "Paw" medvirkede en ganske henrivende ræve-unge. Ræven blev i sin tid hentet i Guldager ved Esbjerg, hvor den var i kærlig pleje hos en familie. Under filmoptagelserne på Sjælland fik ræven imidlertid smag for hønsesteg, og da den siden hjemkomsten ved flere lejligheder forsøgte at plyndre naboernes hønsegårde, blev der med et velrettet skud gjort en ende på dens liv.

Astrid og Bjarne Henning-Jensens manuskript benyttede Torry Gredsteds klassiske børnebog ret frit. Filmen var den første af de ret få spillefilm, Laterna Film producerede. Projektet gik tre år tilbage, og andre producenter, instruktører og skuespillere havde tidligere været inde i billedet. Naturscenerierne spillede en stor rolle, og der var lagt vægt på en meget smuk farvefotografering. Udendørsoptagelserne fandt sted i Sydsjælland, især i skovene omkring Næstved og ved Susåen. Gavnø Slot, godset Saltø, den snart efter nedlagte Vejlø Skole og Karrebæk Kirkegård blev brugt som lokaliteter. Markedsscenen blev dog optaget ved Kirke Værløse. Ved atelieroptagelserne lejede man sig ind hos Saga Studio. Til titelrollen havde man fundet den hollandsk-vestindiske dreng Jimmy Sterman, der lærte sig at tale rimeligt dansk på et par måneder. Som et indlæg imod racefordomme blev filmen overvejende pænt modtaget og gik fint i biograferne. Den havde kostet ca. 817.000 kr. og indspillede i løbet af et år omkring halvanden million. I USA blev filmen i 1959 nomineret til en Oscar i kategorien 'Foreign language film'. Den vakte også opmærksomhed på Cannes-festivalen i maj 1960, hvor den modtog Grand prix Technique for fotograferingen. Senere på året fik den Europarådets filmpris på Venedig-festivalen og tillige Edinburgh-festivalens æresdiplom.



Iflg. Skælskør Bibliotek er der optaget scener i Bisserup.

Bisserup og Ormø ved Glænø blev brugt som lokation (Kilde: Slagelsearkiverne.dk/filmlokationer)




Under opholdet i Danmark boede Jimmy Sterman på Veksøvej 17 i Brønshøj hos Inger og Leif Henriksen, der var henholdsvis script-girl og regissør på Saga. Efter to måneders ophold ønskede Jimmy at komme i en dansk skole og gik i 5.v på Bellahøj Skole. (Kilde: Se og Hør 37-1959)