Støv på hjernen
Lystspil. 11/10-1961
100 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
I en forstad til København, ligge "Solvænget " en bebyggelse med påhæftet etikette - Soveby. I opgangen Lykkevej 2, hvor alle medvirkende bor ånder alt fred og ro - sådan da. I stuen tv. bor Rigmor Hansen (Bodil Udsen), en sej og djærv kvinde, der hersker næsten enevældigt over sine medsøstre. På samme etage overfor bor Birthe Mønster (Karin Nellemose) en klog og livserfaren dame, som udkæmper mangen duel med Rigmor. Birthe og den "farlige" journalist på kvisten Mona Lisa Jacobsen (Hanne Borchsenius) der er redaktør på en kvindebrevkasse - Alt for alle - viser alle hustruerne, at personlig og ægteskabelig lykke nu engang må gå forud for brun sæbe og knofedt, eller som Bodil Henriksen (Helle Virkner) på 1. sal tv. siger - Det er en evig krig, at holde fred i ægteskabet. Som altid forstår mændene ikke en lyd af det hele, så i selvforsvar gemmer de sig i et hemmeligt, natligt broderskab, vicevært Alf Thomsen (Dirch Passer) har arvet et stort modeljernbaneanlæg, og her mødes de, for en stund, for at være børn igen, og glemme alle fortrædeligheder. Alf har forøvrigt et godt øje til Mona Lisa, men han har et problem, han ved ikke hvordan han skal få gjort opmærksom på sin person. Thorbjørns hemmelige kærlighed er en rød Scooter, og da der bliver lanceret et nyt vaskepulver "Pral" på markedet, med en konkurrence, om det bedste slogan, med en Scooter som præmie, er han fyr og flamme, han køber en pakke til Rigmor, hvad der får hende til at eksploderer, men her er hun suveræn, er der være noget svært ved det, så det klarer hun i en håndevending. - Skal deres storvask være hvid, så vask den selv, og undgå slid. Hun vinder Scooteren, men vil bytte den med noget nyttig, men så tager Thorbjørn hende med på en køretur, og så sker der ting og sager.
 


Medvirkende:
Dirch PasserAlf Thomsen - Vicevært
Ove SprogøeThorbjørn Hansen - Rigmors mand
Bodil UdsenRigmor Hansen - Hjemmegående
Hanne BorchseniusMona Lisa Jacobsen - Journalist
Helle VirknerBodil Henriksen
Søren Elung JensenArne Henriksen, Prokurist
Jan Priiskorn SchmidtClaus - Henriksens søn
Ralf DujardinThomas - Henriksens søn
Henning PalnerViggo Svendsen - Bankmand
Beatrice PalnerLene Svendsen
Karl SteggerTim Feddersen
Ingrid LangballeBolette Feddersen - Hjemmegående
Emil Hass ChristensenMogens Mynster - Kontorchef
Karin NellemoseBirthe Mynster - Hjemmegående
Børge Møller GrimstrupHr. Kristoffersen
Kitty BenekeFru Kristoffersen
Paul HagenDanielsen - Forsikringsmand
Else KornerupSælger ved Husmodermøde
Miskow MakwarthMiddagsgæst hos Mynster
Bjørn Puggaard-MüllerBibliotekar
Gunnar BigumScooterforhandler
Gunnar LemvighAnsat hos PRAL (Vaskepulver)
Edith HermansenMødedeltager ved Husmoderforeningen
Alex SuhrTaxachauffør
Klaus Scharling NielsenFotograf
Børge Hemmeshøj HansenMand der stikker hovedet op fra kloak
Mette BangStand-in for Bodil Udsen på scooteren

Kredits:
InstruktionPoul Bang
ManuskriptArvid Müller
ManuskriptAage Stentoft
MusikSven Gyldmark
DekorationerHelge Hansen
DekorationerOtto Lund
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterPoul Nyrup
Make-upBirthe Lyngsøe
KlipEdith Nisted Nielsen
FotografAage Wiltrup
ProduktionsselskabSaga Studio
Instruktion assistentHanne Mynster
Fotograf assistentBørge Hemmeshøj Hansen
ScenemesterHerbi Gärtner
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
RegissørErik Larsen
Efter roman afEva Ramm
Frit efterØyvind Vennerød

Lokationer:
Bernstorffsvej Station
Broholms Allé, Charlottenlund
Centrum Cykelhandel
Det gamle Gentofte Hovedbibliotek
Gentofte Statsskole
Kløckershave, Gentofte
Ordrup Station
Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn
Schioldannsvej, Charlottenlund
Voldfløjen 2-4, Husum

Filmen har sidst været vist på TV:
20/5-2024 på TV2 Charlie   klik for at se flere
25/12-2023 på TV2
26/10-2023 på TV2 Charlie
12/9-2022 på TV2 Charlie
30/5-2022 på TV2 Charlie
28/12-2021 på TV2
13/9-2021 på TV2 Charlie
25/1-2021 på TV2 Charlie
9/1-2021 på TV2
31/12-2020 på TV2
13/4-2017 på TV2
2/3-2014 på DR 1
8/2-2014 på DR 1
23/12-2011 på DR 1
26/11-2011 på DR 1
18/9-2010 på DR 1
28/8-2010 på DR 1
26/5-2007 på DR 1
7/1-2006 på DR 1
28/2-2004 på TV 2
14/2-2004 på TV 2

Iøvrigt:
Arbejdstitel: "Op og ned ad trapperne".Efter at Mette Bang - datter af filmdirektør Poul Bang - havde været Bodil Udsen's stand-in i filmen "Eventyr på Mallorca" regnede hun med at sige filmbranchen farvel for tid og evighed. Hun havde ikke ambitioner i retning af stjernevejen. Men pludselig stod hendes far og manglede en ung dame, der i filmatiseringen af "Støv på hjernen" kunne spille Bodil Udsen i "de farlige scener". Det gjaldt navnlig en køretur på bagsædet af en scooter, som Ove Sprogøe i fuld fart dirigerer over en mildest talt ujævn byggeplads. Poul Bang ville ikke risikere at Bodil Udsen fik drøje knubs og måtte sygemeldes nogle dage efter. Men det må alligevel have været med blandede følelser at sende sin egen datter ud på en køretur, som man ikke vover at lade en skuespillerinde foretage. Optagelserne kom dog i kassen uden uheld.Der var nogen spænding i studierne på Saga, da Helle Virkner skulle ud i en forrygende rock'n roll, som lå betydeligt ud over hvad der normalt kræves af en udenrigsministers frue. Helle Virkner's partner er Dirch Passer, der var trænet i at kaste sig ud i hvad som helst. Helle Virkner afslørede imidlertid så betydelige anlæg for at rokke og rulle, at det kneb selv for Dirch at følge med. Og da scenen var optaget, måtte den udmattede Dirch Passer erkende, at døgnlange forhandlinger om "De Seks" og "De Syv" må være forfriskende hvilepauser for Jens Otto Krag. I hvert fald sammenlignet med hvad han risikerer, hvis Helle Virkner efter sin vellykkede rock'n roll-start på filmen byder sin mand op til sådan omgang dans."Billed Bladet" nummer 2 fra 1962 har en artikel om modeljernbanen.


Modeljernbanen var bygget på foranledning af dagbladet Politiken i 1950. Omkring 1960 blev den flyttet til Lille Strandstræde 18 ved Nyhavn, og det er hér optagelserne stammer fra.STØV PÅ HJERNEN er lavet efter en norsk film og bog af samme navn. Og nu vi er ved det, så er Dirch Passer-filmen BUSSEN også lavet efter en norsk film.I den første støverfilm “Støv på hjernen” er væggene i trappeopgangen blå. I den efterfølgende film “Det støver stadig” er væggene malet gule.

Poul Bang svarede i 1964 på et spørgsmål herom - at Saga Studio ændrede farven i trappeopgangen, fordi han syntes, at skuespillerne i den første film var blevet lidt for blå i ansigterne. (Kilde: Benny Jacobsen)


Hele "morgenvækningssystemet" fungerede ikke helt automatisk. Samtidig med at kuglen trillede, sad der folk ude bagved, som trykkede på kontakter og fik lamper til at blinke samt scenefolk, som trak i snore og fik Dirchs seng til at klappe sammen med mere (Kilde: Preben Mortensen).