Fløjtespilleren
Familiefilm. 18/12-1953
98 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Cirkus Karla har været på turne' i Tyskland og vender nu hjem til Danmark. Klovnen Laust (Peter Malberg) har samlet en ung forkommen mand (Poul Reichhardt) op på landevejen. Han kan intet huske, end ikke sit eget navn, men han får øje på en avisforside, hvor der står Kurt og derfor kalder han sig for det. Det viser sig, at Kurt er en fremragende fløjtespiller, så sammen danner de et klovnenummer, der bliver en bragende succes. Karla opdager, at posen med den foregående dags indtægt er forsvundet og hun mistænker Kurt, men Laust tager Kurt i forsvar. ”Noget sådan kunne han ikke finde på” siger han. En ung pige Bodil (Grethe Holmer) som, sammen med med sin onkel Hans (Ib Schønberg), overværer en forestilling, genkender Kurt, som værende hendes forlovede marineofficer Martin Vest. Han er meldt savnet dræbt efter en togulykke i Tyskland. Hun genkender den melodi, han spiller som den melodi han spillede, dengang de traf hinanden. Det var, da hun opholdt sig hos noget familie, hvor hun blev groft udnyttet. En dag hun var ked af det, gik hun en tur. Hun kom for tæt på en skrænt, og rullede lige ned i favnen på Martin. Han sørger for, at hun kommer væk fra de utrygge forhold og tager hende med hjem til sin moder, der har en stor gård ved Assens. Da Kurt/ Martin genser sit barndomshjem, er der intet, der som minder ham om sit tidligere liv. Heller ikke, da hans hund genkender ham. Laust viser ham fotografier af ham i uniform. Han kan han godt se, at det er ham, men det vækker ikke minder. Under et luftnummer, styrter den kvindelige luftakrobat Marianne (Irene Hansen) ned. Kurt opfatter den alvorlige situation, og afbøder faldet med sin krop. Han bliver slået bevidstløs og en tilkaldt læge beordrer ham til observation på hospitalet. Laust har en bedre ide: Kurt bliver bragt til sit barndomshjem. Her genvinder han sin hukommelse og erindrer med ét det hele. Hans gamle kompagnon ingeniør Frank Otto Munk (Ove Rud) har solgt deres fælles opfindelse til tyskerne, hvad der var mod Martins vilje. Martin ville ha', at det danske forsvar skulle have opfindelsen. Martin tager til København for at tale med Munk. Det kommer til et opgør mellem de to gamle kompagnoner. Martin vil have renset sit navn, (for han er blevet anklaget for forræderi). Munk be'r ham ryge og rejse, men så dukker Laust op, og han har en ide om, hvordan de får Munks til at underskrive en tilståelse om, at Martin intet vidste om salget.
 


Medvirkende:
Poul ReichhardtMartin Vest/Kurt - fløjtespiller
Helga FrierKarla - cirkusdirektør
Peter MalbergLaurits Jeppesen "Laust" - Karla's højre hånd
Grethe HolmerBodil Nielsen - Martins forlovede
Ib SchønbergOnkel Hans
Ib MossinRené - artist
Louis Miehe-RenardJack Hviid - knivkaster
Jeanne DarvilleRosa Mogensen "Anita" - Jack's partner
Ove RudFrank Otto Munk - ingeniør - Martins ven
Jacob NielsenSorte Henrik
Torkil LauritzenSprechstallmeister
Beatrice PalnerEn marketenderske
Ole NeumannDreng der forsøger at snyde sig ind
Rudi HansenCirkuspige
Otto Møller JensenCirkusdreng
Knud HallestToldbetjent
Povl WöldikeLæge
Irene HansenMarianne - artist - Renés partner
Alma Olander Dam WillumsenMartins mor
Margrethe NielsenFru Hviid
Hans Egede BudtzEn kommandør
Axel StrøbyeMusiker - klarinet
Morten KorchTilskuer i Cirkus
Hugo HerrestrupTilskuer i Cirkus
Annisette Hansen (Koppel)Cirkuspige
Jens KjeldbyToldbetjent
Erling DalsborgSaxofonist
Lene Ingemann JørgensenLinda
Elin ReimerTilskuer i Cirkus
BiffMartins Hund

Kredits:
InstruktionAlice O'Fredericks
ManuskriptGrethe Frische
MusikSven Gyldmark
DekorationerSteini Sveinbjörnsson
KopiNordisk Film A/S
TonemesterBent Høyer
SangteksterVictor Skaarup
KlipWera Iwanouw
FotografRudolf Frederiksen
ProduktionsselskabASA
Instruktion assistentRobert Saaskin
Fotograf assistentOle Bram Knudsen
UdlejningASA
ProducentHenning Karmark
Efter roman afMorten Korch

Lokationer:
Boserupvej v/ Kattinge
Dyrehavegaard
Grænse ved Kruså
Opholdsstedet Boserup / Roskilde Friskole

Filmen har sidst været vist på TV:
8/2-2024 på TV2 Charlie   klik for at se flere
30/5-2021 på TV2 Charlie
22/4-2021 på TV2 Charlie
28/2-2021 på TV2 Charlie
15/10-2020 på TV2 Charlie
19/4-2020 på TV2 Charlie

Iøvrigt:
Cirkus Louis lagde kulisser til filmens cirkusscener og man ser i korte klip flere af artisterne fra Cirkus Louis´ 1953-forestilling. Herunder en af Vivi Schmidts søløver og Frank Carlos blandede rovdyrgruppe med løver, en tiger, en puma, en panter og en leopard. Frank Carlos’ løver får hen mod slutningen af filmen skurken til at makke ret. Rollerne som luftakrobater spilles af Ib Mossin og Irene Hansen, der havde fået instruktion af den tyske luftduo Hildegard og Albert, som også var med i Cirkus Louis 1953-forestilling.

I filmen indgår også en scene fra Cirkus Miehe. I filmens 19. minut ses Ole Neumann løbe langs teltdugen mod indgangen.

Flere af filmens andre scener er optaget på Dyrehavegaard ved Fortunen i Lyngby.

Filmfolk fra ASA Film gæstede i oktober 1953 Hjelmerup nær Verninge i forbindelse med optagelserne til Morten Korch-filmen "Fløjtespilleren". En del af filmens scener blev optaget hos Cirkus Louis Schmidt. (Kilde: Odense Stadsarkiv)

I august 1953 optog ASA på dyrskuepladsen i Sorø, hvor Cirkus Schmidt, bl.a. hvorledes teltet rejses og snores op, hestenes ankomst til staldene og hele inventarets opbygning i teltet. Peter Malberg, Grethe Holmer og Poul Reichhardt deltog i optagelserne i Sorø. (Kilde: Sjællands-Posten (Slagelse) 24-08-1953)