Der brænder en ild
Familiefilm. 26/12-1962
104 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
En kold regnvejrsaften standser en bil udenfor en hyggelig landsbykro. Det er stedets Doktor (Palle Huld), der skal have tanket Benzin. Kroens ejerinde Marie (Bodil Udsen) kommer løbende for at betjene ham og samtidig får de en lille sludder. Hun fortæller ham, at hendes bror Martin (Poul Reichhardt) snart kommer hjem fra Grønland, at hendes søn Henrik (Ib Mossin) nu er udlært mekaniker og at Ole (Peter Malberg) og Nik (Christian Arhoff) sidder inde i krostuen, som sædvanligt skændes de om verdenssituationen. Til gængæld får hun at vide, at gamle Nisted (Ejnar Federspiel) ligger alvorligt syg. Han er en pestilens for sine omgivelser. Han mistænker alt og alle for at prøve på at tage livet af ham. Det ville være en lettelse for alle, hvis han døde. Hans afdøde kones søn Just Hovmann (William Rosenberg) er gift med Martha (Astrid Villaume). Sammen har de datteren Inge (Puk Schaufuus). De har bestyret gården siden han gik på aftægt. Gamle Nisteds søn, af første ægteskab, Bent Nisted (Jørn Jeppesen), sidder som ejer af Riisgården, og hans kone Abelone (Marie Brink) vil have fingre i Lunehøj, når den gamle dør. De har et pantebrev på 40.000 kr. i gården og de vil forlange tvangsaktion, hvis ikke Just kan betale. Alt imens dette foregår, vender Martin hjem efter 9 år dels i Grønland og dels i Canada. Martin har planer om at starte en maskinstation for sine opsparede penge. Denne hjemkomst vakte den jalousi til live, som Just altid havde følt overfor Martin. Han vidste, at Martha, før Martin rejste, var forelsket i ham, og nu blev han bange for, at disse følelser atter skulle blusse op. Martins søster Marie, fortæller ham hvor skidt det står til på Lunehøj. Og da gamle Nisted dør og hans arving, sønnen Bent, forlanger pantebrevet, som han har i Lunehøj, udbetalt, er det en katastrofe for Just. Han kan ikke skaffe de mange penge. Bent påstår endvidere, at den gamle har efterladt nogle værdipapirer, som på mystisk vis er forsvundet. Mistanken samledes om Just. Martha stod trofast ved sin mands side i disse tunge dage. Havde hendes hjerte banket lidt hurtigere, da hun genså Martin, var det intet mod, hvad det gjorde nu. Hun indså, at hendes plads var hos sin mand. Efter begravelsen af gamle Nisted samledes de alle på Lunehøj. Bent efterlyste sin fars mappe, hvori han gemte sit testamente og værdipapirer, men de kunne ikke finde den. Abelone vil have den gamles møbler, for de kan jo laves om til penge. De to brødre Ole og Nicolai, som ejer et sadelmagerværksted, skal fikse en gammel sofa op for Abelone. Pantebrevet på de 40.000 kr. bliver opsagt, men Just og Martha har ingen mulighed for at skaffe de mange penge. Da Just modtager brevet, tager han over på Riisgården for, at overtale Bent til at udsætte udpantningen, men det er forgæves. Det så ud som om skæbnen havde knyttet en uopløselig knude. Men ved hjælp af Ole og Nik og deres hittepåsomhed, samt Martins vilje til at hjælpe, ordnede alt sig til det bedste for alle.
 


Medvirkende:
Poul ReichhardtMartin
Astrid VillaumeMartha Hovmann
William RosenbergJust Hovmann - hendes mand
Birgit SadolinKaren - sygeplejerske - Martha's søster
Bodil UdsenMarie - kroværtinde - Martin's søster
Ib MossinHenrik - hendes søn
Puk SchaufussInge Hovmann - Just's datter
Jørn JeppesenBent Nisted - gårdejer - Riisgården
Marie BrinkAbelone Nisted - hans kone
Bertel LauringJesper Nisted - deres søn
Birte LundsgaardErna - ansat på kroen
Palle HuldHenningsen - læge
Peter MalbergOle Laursen - sadelmager
Christian ArhoffNicolai Laursen - sadelmager - Oles bror
Ejner FederspielGamle Nisted
Knud HallestH.C. Holm - sagfører
Hugo HerrestrupPostbud
Knud SchrøderStationsforstander
Ebba AmfeldtNielsen - telefondame
Helle HertzPige på Riisgården
Kirsten PasserKvinde hvis bil bliver påkørt
Børge Møller GrimstrupBonde
Arne WestermannLandbetjent
Mogens JuulGårdskarl på Riisgården

Kredits:
InstruktionAlice O'Fredericks
ManuskriptAlice O'Fredericks
ManuskriptJon Iversen
MusikSven Gyldmark
DekorationerSteini Sveinbjörnsson
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterErik Jensen
DrejebogJon Iversen
DrejebogAlice O'Fredericks
SangteksterErik Leth
KlipWera Iwanouw
FotografRudolf Frederiksen
ProduktionsselskabASA
Instruktion assistentRobert Saaskin
UdlejningASA
ProducentHenning Karmark
Efter roman afMorten Korch

Lokationer:
Bognæsgaard
Bregnerød Kro
Kattinge Bygade 12
Kildebækgaard
Kongemarken/Kongemarksvej, Roskilde
Lejre Station
Riisgaarden

Filmen har sidst været vist på TV:
25/2-2024 på TV2 Charlie   klik for at se flere
23/11-2023 på TV2 Charlie
3/9-2023 på TV2 Charlie
13/4-2023 på TV2 Charlie
15/1-2023 på TV2 Charlie
29/11-2020 på TV2 Charlie
8/11-2020 på TV2 Charlie
16/8-2020 på TV2 Charlie
30/4-2020 på TV2 Charlie
1/9-2019 på TV2 Charlie
31/12-2017 på TV2 Charlie
24/12-2017 på TV2 Charlie
19/11-2017 på TV2 Charlie
22/7-2017 på TV2 Charlie
19/2-2017 på TV2 Charlie
6/1-2016 på TV2 Charlie
8/11-2012 på TV2 Charlie
9/9-2012 på TV2 Charlie
7/4-2012 på TV2 Charlie
29/10-2011 på TV2 Charlie
3/7-2011 på TV2 Charlie
21/4-2011 på TV2 Charlie
31/12-2010 på TV2 Charlie

Iøvrigt:
På Lejre station optog man den korte, men meget komiske scene, hvor Peter Malberg og Christian Arhoff påkører Kirsten Passer's bil.



Den idylliske Bognæsgaarden brændte i august 1962 for tredje gang inden for et års tid. Det var i forbindese med nogle optagelser til ASA's Morten Korch-film "Der brænder en ild". Efter brand nummer 2 ugen før fandt filmens instruktør, fru Alice O' Fredericks, der tidligere havde filmet meget på gården, at den kunne bruges endnu en gang. I filmen skulle en gård gå op i luer, og efter at have opført et stråtag på de røgsværtede mure, fyldt brandtomten med halm og andet brandbart og udlagt røgbomber, blev der sat en tændstik til, mens kameraerne optog. (Kilde: Politiken 19. august 1962)