Sørensen og Rasmussen
Komedie. 28/9-1940
96 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Under sin rejse gennem Jylland sammen med sin kone til venstre hånd, Grevinde Danner (Bodil Ipsen), erfarer Kong Frederik d. 7. (Valdemar Møller), at der på herregården Stensskov findes en enestående samling af oldsager. Kongen elsker at studere forfædrenes efterladenskaber. Han beslutter at aflægge et besøg på gården, som ejes af kammerjunker Niels Parsberg (Erling Schroeder). Grevinden er ikke velset i de adelige kredse og den snerpede fru Hilleborg Parsberg (Blanche Funch) nægter at modtage hende "så hellere dø" siger hun. Hilleborg overtaler, uden mandens vidende, husjomfru Lise Sørensen (Marguerite Viby) til at spille herregårdsfrue, så længe besøget varer. Kongen fatter imidlertid interesse for en kæmpehøj på Stensskov's jorder og han beslutter at grave den ud. Derfor bliver opholdet på gården af længere varighed. Stor er Parsbergs forbløffelse, da han opdager hustruens bedrag, men heldigvis spiller Lise sin rolle som herregårdsfrue forbløffende godt. Hverken kongen eller grevinden gennemskuer bedraget. Hilleborg har overtaget husjomfruens plads, så hun i det skjulte kan holde øje med hvad der sker. Foruden sin trofaste livstaldknægt Anders (Peter Malberg) befinder kongens adjudant kaptajn Joachim Brummerstedt (Eigil Reimers) sig i kongens følge. Han er en damernes ven, og han lægger an på Hilleborg. Da det ikke lykkedes, prøver han at erobre den unge "frue". Han kommer dermed i konflikt med løjtnant Stahlfeldt (Pouel Kern), der er forelsket i Lise. Stahlfeldt røber sagens rette sammenhæng for Joachim, som lover ikke at sige noget til kongen - på visse betingelser. Joachim er misfornøjet med, at han ikke høster lønnen for sin tavshed, så han fortæller grevinden om den komedie, de har været ude for på Stensskov. Hun bliver naturligvis dybt krænket og sværger at tage en frygtelig hævn over de formastelige. Det er en alvorlig sag for Niels Parsberg og fru Hilleborg, hvis kongen får at vide, hvordan han er blevet holdt for nar. Han er ikke blid, hvis han opdager, at nogen fornærmer hans Louise. Det er dog en trøst for Parsberg, at begivenhederne har givet Hilleborg stof til eftertanke. Lise er meget ked af, at hun har været med til at vække grevindens vrede. Får Lise sin løjtnant, trods det, at hun er under hans stand.? For kan grevinden tilgive, at man har holdt hende og kongen for nar.?
 


Medvirkende:
Bodil IpsenGrevinde Danner
Marguerite VibyLise Sørensen - husjomfru på Stensskov
Valdemar MøllerKong Frederik d. VII
Eigil ReimersJoachim Brummersted - kongens adjudant
Peter MalbergAnders - kongens sadelknægt
Aage Winther-JørgensenLauritz - kongens livkusk
Erling SchroederNiels Parsberg - kammerjunker
Blanche FunchHilleborg - hans kone
Pouel KernVilhelm Stahlfeldt, løjtnant, Hilleborgs bror
Agnes RehniBeate von Eckerts - baronesse
Else-Marie Juul HansenAnne - pige hos Parsberg
Charles WilkenStorck - generalmajor
Susanne FriisHans kone
Aage FossGamling ved vejen
Thecla BoesenEn bondekone
Vagn MauritzenEn bondedreng
Karen PetersenMaren - pige hos Parsberg
Alfred WilkenBaron von Eckers
Kai HolmEn bondemand
Ebba WithGæst ved middagen
Carl HegerJens
Gudrun RingheimElegant gæst
Valsø HolmTjener

Kredits:
InstruktionEmanuel Gregers
ManuskriptFleming Lynge
MusikKai Normann Andersen
DekorationerL. Mathiesen (Osvald L. Karms)
DekorationerChr. Hansen
KostumerInger Bjarne
TonemesterHenning O. Petersen
TonemesterHjalmar Lynge
SangteksterMogens Dam
ScenografiSøren Bjarne
OrkesterTeddy Petersen
FotografPoul Eibye
FotografValdemar Christensen
ProduktionsselskabNordisk Film A/S
Fotograf assistentIb Dam
UdlejningNordisk Film A/S
Efter skuespil afPalle Rosenkrantz

Filmen har sidst været vist på TV:
21/12-2011 på DK4   klik for at se flere
14/9-2011 på DK4
15/6-2011 på DK4
29/3-2011 på DK4
13/10-2010 på DK4
28/7-2010 på DK4
28/4-2010 på DK4
7/4-2010 på DK4
13/8-2004 på DK4
10/2-2004 på DK4
20/1-2004 på DK4

Iøvrigt:
Udebilleder er optaget ved herregården Astrup i nærheden af Jyderup (Kilde: BT den 28-09-1940, Billed-Bladet nr. 1940-30 og artikel om indspilningen i "Berlingske Illustreret Tidende" et tillæg til "Berlingske Tidende" nummer 29 fra den 21.juli 1940)

Der blev ifølge Politiken fra den 26. september 1940 ofret meget på udstyret. Grevindens kostumer, hvoriblandt en pragtfuld krinoline af silkebrokade kostede alene 10.000 kr.