Dyden går amok
Lystspil. 25/3-1966
108 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
På Jyllands nakke, lige ud mod havet, ligger Hu. Gemt bag fygende klitter og overdøvet af Vesterhavets torden. Her bor de gale - en forblæst fiskerbefolkning, der er optaget af at fravriste det brølende hav dets karrige udbytte. Monni (Carl Ottosen) er stedets ubestridte hersker. Han elsker sit fædreland, men er stærkt engelsk orienteret - kort sagt en "gentleman". Bette Ivar (Arthur Jensen) viser sin kone Mille (Lily Broberg), at han er mand i sit eget hus ved at tisse i komfuret. Herefter kaldes han kun for "Komfuret". Niels (Morten Grunwald) erklærer Bertha (Birgit Sadolin) sin kærlighed. De er begge ombord på den kutter, hvor de begge arbejder. Hun siger nej til hans frieri, hvilket får Niels til at gå amok. Han smider fisk og garn udenbords. Han vil have nogen at fange sin fisk til. En sådan galskab kan hun ikke stå for. Denne galskab får konsekvenser for det lille fiskerleje. Stationsforstanderens kone (Marchen Passer) forlanger af sin mand (Ole Monty), at han jager hende i klitterne om natten uden en trævl på kroppen. Her til dette gale samfund ankommer en dag 3 fortravlede københavnere: Magister Edward (John Hahn-Petersen), højesteretssagfører Niels Aage - (kaldet N.Å.) (Axel Strøbye) og grosserer Joachim (Louis Miehe-Renard). Joachim har købt en jagt i Hu. De har alle tre et eller andet som tynger sindet. Ikke det helt store, men nok til at pine en mand. Vel indlogeret på kroen slår de 3 sig ned ved "bestyrelsesbordet" i krostuen. Da stamgæsterne dukker op, starter problemerne. Servitricen Anna (Hanne Løye) undskylder overfor Monni, at hun ikke har kunnet forhindre dette. Efter en del misforståelser bliver mødet mellem fiskerne og københavnerne ret så fugtigt og saftigt. Det går dog værst ud over stakkels Edward, som, efter at blive leet ud, forlader selskabet. Han får dog revanche, idet han opnår en tete a tete med Anna. Ved et uheld går Joachims gevær af på hans værelse og politiet tilkaldes til kroen. Overbetjent Dørup (Gunnar Lemvigh) arresterer Joachim. Pastor Deje (Gabriel Axel) besøger ham i hans celle, hvor Joachim betror sig til ham. I København læser fruerne Ina (Birgitte Federspiel), Edwards kone, Joachims kone Andrea (Bodil Steen) og Karen, (Caja Heimann) Niels Åges kone, om mændenes eskapader i det jyske, og de beslutter at tage derop, for de har også problemer på hjemmefronten. Hvordan mon det spænder af. ?
 


Medvirkende:
John Hahn-PetersenEdward Forstmand - magister
Birgitte FederspielIna - Edwards kone
Axel StrøbyeNiels Åge Piltøft - højesteretssagfører
Caja HeimannKaren - Niels Åges kone
Louis Miehe-RenardJoachim - grosserer
Bodil SteenAndrea - Joakims kone
Katja Miehe-RenardBitten - Andrea og Joachims datter
Hanne LøyeAnna - servitrice på kroen
Morten GrunwaldNiels - fisker
Birgit SadolinBertha - Niels' kone
Carl OttosenMonni - fisker
Lise ThomsenElly - Monnis kone
Arthur JensenIvar 'Bette Mås' - fisker
Lily BrobergMille - Ivars kone
Peter KitterMarinus - fisker
Gunnar LemvighDørup - overbetjent
Gabriel AxelDøje - præst
Ole MontyStationsforstander
Marchen PasserStationforstanderens kone
Bjørn Puggaard-MüllerRektor
Paul Harding Secher
Holger VistisenHotelgæst
Kirsten PasserHotelgæst
Helmer HansenHotelgæst
Dieter EpplerHotelgæst
Elith PioFortælleren
Henry Lohmann
Lennart FiskerGæst ved Faneoverrækkelsen.
Paul TyronEn mand

Kredits:
InstruktionSven Methling
MusikSven Gyldmark
DekorationerOtto Lund
DekorationerWilly Berg Hansen
KopiJohan Ankerstjerne A/S
KostumerEdith Sørensen
TonemesterJørgen Nordskjold
ProduktionslederDitte Restorff
DrejebogSven Methling
Make-upBirthe Lyngsøe
KlipMaj Soya Barkung
AssistentOle Christian Hansen
AssistentAnders Refn
AssistentIb Lønvang
AssistentJesper Find
FotografAage Wiltrup
BelysningsmesterOve Hansen
BelysningsmesterCarlo Rasmussen
ProduktionsselskabSaga Studio
ScriptYelva Bendtsen
ScenemesterHerbi Gärtner
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
TilrettelæggelseErik Larsen
Efter roman afKnud Poulsen

Lokationer:
Bregnerød Kro
Stenbjerg ved Thisted

Filmen har sidst været vist på TV:
26/4-2020 på TV2 Charlie   klik for at se flere
29/3-2020 på TV2 Charlie
17/11-2019 på TV2 Charlie
8/9-2019 på TV2 Charlie
7/2-2019 på TV2 Charlie
17/6-2012 på TV2 Charlie
12/4-2012 på TV2 Charlie
26/1-2012 på TV2 Charlie
22/10-2011 på TV2 Charlie
12/5-2011 på TV2 Charlie
10/2-2011 på TV2 Charlie

Iøvrigt:
Ved optagelsen af "Dyden går amok" tog man en ny teknik med baggrundsprojektion i anvendelse og adskillige scenebilleder kunne derfor tages i atelierne i Hellerup.

Både Birgit Sadolin og Morten Grunwald havde så meget arbejde - også uden for filmen - at de ikke havde tid til at tage om bord på fiskerbåden i flere døgn for blot at få nogle meter film i kassen.

I filmen kaster Morten Grunwald derfor flere kasser sild ned på ateliergulvet , mens et filmet hav bag ham giver den rette illusion.Filmen blev bl.a. optaget i Stenbjerg ved Thisted.

Til Thisted Amts Tidende udtalte instruktøren at vejen var for lang for skuespillerne til at hele filmen kunne indspilles der. Derfor opstillede man én kulisse, værtshuset "Fisken og Stjernen", der var en model af verandaen på Bregnerød Kro, hvor optagelser også skulle finde sted.Litteratur: Artiklen "Dyden gik amok i Stenbjeg" af Orla Poulsen.
http://arkivthy.dk/images/artikler/Dydengikamok.pdf