Soldaterkammerater på sjov
Lystspil. 5/10-1962
100 min. Farve. DVDVHS

Beskrivelse
Ras (Ebbe Langberg) er blevet løjtnant i jægerkorpset og kommer på besøg på sin gamle kaserne. Her møder han alle sine tidligere rekrutkammerater, der stadig er under oversergent Vældegårds (Carl Ottosen) kommando. De kommer netop hjem fra en tur, hvor de som sædvanlig har drillet oversergenten. Drengen skal på en kort orlov og foreslår Ras at tage med, men han beklager, han skal være med til at planlægge en øvelse. De spørger ham lidt ud om Jægerkorpset og han foreslår dem at melde sig til optagelse. Den optagelse kan de naturligvis godt klare, men har hverken tid eller lyst. Gutterne er naturligvis lige ved at komme for sent til orlovstoget, der skal føre dem tilbage til kasernen om natten, men når at hoppe ind i den bagerste godsvogn, som kun føres igennem til Munkedal. Godsvognen bebos af et par smågrise, og indeholder et helt møblement, så snart hygger de sig i sofaer og gyngestole og Bolleå (Ole Dixon) spiller på det opretstående. De sidder da og drømmer sig tilbage til 1848. Da godsvognen bliver koblet fra i Munkedal, snorker de alle sammen. Hjemme på kasernen alarmeres alle og ingen må forlade området. Heller ikke atletikholdet der skal kæmpe i Munkedal. Resultatet er at de fem fra godsvognen forveksles med atletikholdet og bliver modtaget af en komite med borgmesteren (Carl Carlsen) i spidsen. Knud der er blevet lun på borgmesterens datter (Mimi Heinrich) beslutter sig for at gennemføre de hårde strabadser, de kommer ud for, selv om han er rædselsslagen. Det ender naturligvis med at de fem drenge sejrer over holdet i Munkedal og en forbløffet Vældegård modtager en laurbærkrans, fordi det er ham der har trænet dem. Han udbeder sig en forklaring, og bliver så ophidset at han mister stemmen. Han bliver indlagt og Sergent Viggo ordner det sådan at kammeraterne bliver sygepassere. Overlægen (Bjørn Puggaard-Müller) røber at årsagen til, at Vældegård har mistet stemmen, er hysteri. Og selv om han ikke kan sige noget, lykkedes det ham at skræmme alle fem langt væk. De etablerer sig på en lille ø, men de får ikke lov at være alene ret længe. Den store øvelse som Ras planlagde er i fuld gang netop på den ø og snart vrimler det med faldskærmsudspringere. Da Ras opdager dem trækker han dem igennem en stroppetur, de aldrig vil glemme og det ender med at de trygler om at komme hjem til Vældegaard igen. De kommer hjem på den hurtigste måde nemlig med faldskærm.
 


Medvirkende:
Ebbe LangbergPeter Rasmussen - 'Ras' - løjtnant
Carl OttosenVældegaard - oversergent
Louis Miehe-RenardKnud Petersen - menig 616
Preben KaasOle Sørensen - menig 615
Paul HagenHenrik Didriksen - menig 617
Klaus PaghHolger Schwanenkopf - menig 614
Svend JohansenViggo Clausen - sergent
Ole DixonBolleå - menig 612
Carl CarlsenBorgmesteren
Mimi HeinrichLise - hans datter
Holger VistisenSlagteren
Bjørn Puggaard-MüllerOverlægen
Bent VejlbyFenrik
Ole MontyDommeren
Bjørn TidmandSyngende soldat
Palle WolfsbergLøber ved sportsstævnet
Bjørn SpiroNielsen
Gunnar BigumDirigent
Kirsten SøbergMartha

Kredits:
InstruktionSven Methling
ManuskriptCarl Ottosen
ManuskriptSven Methling
MusikIb Glindemann
MusikGeorge Swensson
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
TonemesterPoul Nyrup
ProduktionslederSvend Johansen
Make-upPutte Frølich
Make-upElse Hennings
KlipSven Methling
AssistentBjarne Westergaard
FotografGustaf Mandal
BelysningsmesterTorben Nielsen
ProduktionsselskabMerry Film
Fotograf assistentJust Betzer
Fotograf assistentLennart Carlsson
ScriptSolveig Ersgaard
UdlejningDansk Svensk Film
Lys assistentPer Gonnesen
ProducentHenrik Sandberg
RegissørPalle Schnedler-Sørensen
Regissør assistentJørgen Hinsch
Regissør assistentTorben Øksnebjerg
Militær rådgiverMajor Poul Kjeld Larsen
Militær rådgiverMajor Niels Rudolf Ovesen

Lokationer:
Høvelte Kaserne
Københavns Hovedbanegård
Skovbrynet 96, Lyngby
Skævinge Station
Ølsted Hovedgade

Filmen har sidst været vist på TV:
6/5-2024 på TV2 Charlie   klik for at se flere
18/9-2023 på TV2 Charlie
29/12-2021 på TV2 Charlie
23/8-2020 på TV2 Charlie
17/5-2020 på TV2 Charlie
26/3-2020 på TV2 Charlie
7/11-2019 på TV2 Charlie
14/4-2019 på TV2 Charlie

Iøvrigt:
Filmscene fra Høvelte Kaserne, hvor man ser "Gorillaerne" træne og Ebbe Langberg (Ras) lægger en ned i brydning på græsplænen mellem bygning 40 & 41.

"Soldaterkammerater på sjov" blev optaget på Skævinge station på Frederiksværkbanen (HFHJ), hvor "Bussen" også blev optaget.

Optagelserne til "Soldaterkammerater på sjov" udførtes fra Flyvestation Ålborg i august 1962. Hærens nye elitekorps "Jægerkorpset" med den karakteristiske grønne baret, dannede grundstammen i filmen. Jægernes "domicil" var under optagelserne grundigt afspærret for uvedkommende, da tilskuere ville kunne gå i vejen for kamerafolk og skuespillere (Kilde: Ny Tid (Aalborg den 6. august 1962)