Ditte Menneskebarn
Drama. 20/12-1946
99 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Ditte (Tove Maës) fødes udenfor ægteskabet, og forlades af moderen Sørine (Karen Lykkehus). Det bliver bedsteforældrene Maren (Karen Poulsen) og Søren Mand (Rasmus Ottesen) der må tage sig af Dittes opdragelse. Efter Søren er død bliver Ditte den gamle kones eneste trøst og støtte. Det er den lille piges store sorg at hun ikke som andre børn har en far, så hun er lykkelig da prangeren Lars Peter (Edwin Tiemroth) skal giftes med Sørine og de skal flytter sammen. I "Skadereden" oplever vi nu Ditte som opofrende lillemor for sine tre små halvsøskende som er kommet til i mellemtiden. Fattigdommen er så trykkende at Sørine i desperation myrder sin mor, og kommer i fængsel. Nu må Ditte trods sin unge alder bære en husmoders pligter og ansvar på sine spinkle skulder. Som tiden går opstår der et varmt venskab mellem Ditte og Lars Peter. En dag dukker der en fremmed op, det viser sig at være Lars Peters bror Johannes (Ebbe Rode) der ernærer sig ved at slibe sakse og knive for godtfolket, han har store planer, men han er også noget af en taskenspiller, så han bringer dem kun bitter skuffelse. Lars Peter flytter til Lejet og får part i en båd, så Ditte må ud og tjene. Den nu halvvoksne og blide Ditte kommer i tjeneste som pige på Bakkegården. Den karaktersvage søn Karl (Preben Neergård), som er under tøflen af sin mor Karen Bakkegaard (Maria Garland), forelsker Ditte sig i og indleder et forhold til ham, med det resultat at hun bliver gravid. Da Karls mor opdager dette, bliver hun rasende og jager Ditte af gårde. Dybt ulykkeligt søger hun hjem til Lars Peter, den kærlige stedfar som egentlig er det eneste der nogensinde har forstået hende. Dittes mor er i mellemtiden blevet løsladt fra fængslet, Ditte skal nu starte en ny tilværelse, hvor hun skal forsøge at tilgive og hjælpe sin mor. Trods det at hun stadig kun er et barn, bærer Ditte allerede et barn under sit hjerte.
 


Medvirkende:
Tove MaësDitte
Jette Kehlet Ditte som lille
Karen PoulsenMaren - Dittes bedstemor
Rasmus OttesenSøren - Dittes bedstefar
Karen LykkehusSørine - Dittes mor
Edvin TiemrothLars Peter Hansen - Sørines mand
Ebbe RodeJohannes, Lars Peters bror
Kai HolmKromand
Maria GarlandHusmor på Bakkegården
Preben NeergaardKarl - søn på Bakkegården
Henny Lindorff BuckhøjSine - hushjælp
Ebbe LangbergChristian - Dittes lillebror
Lars Henning-JensenPoul - Dittes lillebror
Hanne JuhlElse - Dittes lillesøster
Per BuckhøjFuldmægtigen
Valsø HolmDaglejer Johansen
Helga FrierHans ledsager ved auktionen
Anna Henriques-NielsenNabokone til Dittes bedsteforældre
Karl JørgensenFisker Anders
Elisa PaaskeBagerkonen
Magna AndersenJordemoderen
Charles LøwaasSandgaardsbonden
Arne KroghSandgaardsønnen - Far til Ditte
Walther AndreasenRasmus Rytter
Hans-Henrik KrausePrinsen
Kirsten AndreasenKone der siger Tillykke ved Dittes fødsel
Edith HermansenUng kone ved Dittes fødsel
Agnes IbenfeldtEn bondekone
Helge Matzen
Mogens WiethFortæller
Annemette SvendsenSkrap pige
Verna OlesenAnden pige der spytter bolche ud
Erik PaaskeEn af drengene der driller Christian
Paul Harding SecherHusbond, hvor Bedste tigger

Kredits:
InstruktionBjarne Henning-Jensen
ManuskriptBjarne Henning-Jensen
MusikHerman D. Koppel
DekorationerKai Rasch
KostumerInger Bjarne
TonemesterBørge Hallenberg
KlipEdla Hansen
FotografVerner Jensen
ProduktionsselskabNordisk Film A/S
Instruktion assistentAstrid Henning-Jensen
Fotograf assistentOve Sevel
UdlejningNordisk Film A/S
DirigentLavard Friisholm
Efter roman afMartin Andersen Nexø

Lokationer:
Grønnehavegaard, Frederiksværk
Køgehusgaard, Asserbo
Skadereden, Asserbo
Vestre Stræde 17, Kikhavn

Filmen har sidst været vist på TV:
24/10-2009 på DK4   klik for at se flere
25/7-2009 på DK4
10/4-2009 på DK4
10/1-2009 på DK4
1/10-2008 på DK4
18/6-2008 på DK4
12/3-2008 på DK4
20/12-2004 på DR 2

Iøvrigt:
Filmen blev først vist i USA i 1950 og først efter den amerikanske cencur havde klippet følgende 3 scener ud.

Der, hvor Tove Maës bader nøgen.

Der, hvor man ser en død rotte.

Der, hvor den dengang 3-årige Lars Henning-Jensen står og tisser.


I løbet af vinteren og foråret 1946 havde Astrid og Bjarne Henning-Jensen gennemtrawlet hele Halsnæs fra Hundested til Tibirke for at finde de rette steder til optagelserne af Martin Andersen Nexø's roman "Ditte Menneskebarn". Daglejer Jørgensens hus i Tibirke Overdrev ved Arresøen -beliggende på en lille vej bag Sandkroen blev brugt som lokation for "Skadereden". Et lille sammensunket stråtækt bondehus med udhus furet af vejret og ældet af årene. Martin Andersen Nexø, som overværede optagelserne i Asserbo, fandt at Skadereden nøjagtig svarede til hvad han havde forestillet sig. Lidt længere inde i landet fandt man Bakkegaarden, som i virkeligheden ejedes af fru Lau Lauritzen sen. I romanen ligger Bakkegaarden ganske vist ude ved vandet - så i filmen komponerede man optagelser fra gården sammen med billeder fra havet. Sådan flytter man med nogle klip huse på film. Endelig fandt man i Kikhavn Dittes fødested - Maren Bedstes faldefærdige hytte. Rakkeren Lars Peters hest - det gamle knokkelværk af en krikke - fandt man på Slangerup-egnen efter annoncer i Nordsjællands blade og på grundlag af Martin Andersen Nexø's beskrivelse af hesten. Dens ejer havde tilmed opkaldt den efter Lars Peters krikke Storeklavs.


I juli måned 1946 havde Nordisk Film opslået sit hovedkvarter på Birkegaarden i Asserbo, der var forpagtet af direktør Poulsen. Instruktøren Bjarne Henning-Jensen ledede herfra optagelserne af "Ditte Menneskebarn". I den strålende juli-sommer blev alle udebilleder taget oppe i Halsnæs. Der optoges scener ved de små havne i Nordsjælland. Solen strålede med stor styrke og optagelserne foregik under en hedebølge, der pludselig havde ramt Nordkysten. På få dage var skuespillerne Karen Lykkehus og Tove Mäes blevet skoldede. Instruktørfruen Astrid Henning-Jensen måtte hver aften smøre både dem og sin 3-årige søn Lars, der medvirkede i filmen, ind i svalende creme. Direkte til optagelserne i Asserbo kom Edvin Tiemroth fra Hornbæk, hvor han iscenesatte Lommer-Revyen. Hans sørøverskæg, som han bar af hensyn til filmen, satte skræk i den stedlige befolkning og mange forældre holdt deres unge døtre hjemme om aftenen. På Birkegaarden blandede den populære bartender Ernisto "Ditte"-cocktails, som yderligere satte temperaturen i vejret.


Filmatiseringen af "Ditte Menneskebarn" omfattede ikke hele romanen, kun 1. bind og en del af anden. Auktionsscenen blev optaget udenfor "Skadereden". En mængde gammelt skrammel var stablet op - høstredskaber, faldefærdige stole og borde, rustent køkkeninventar og lasede tøjbunker. Rundt om på bænkene sad egnens gamle, som skulle agere auktionsgæster. Andersen Nexø havde selv ønsket at medvirke i denne optagelse. Men han fik ikke lov til det. Bjarne Henning-Jensen var bange for at han "skulle stjæle billedet" fra de rigtige skuespillere. I stedet kom han til at optræde som usynlig auktionsgæst og på lydstrimlen kan man høre hans karakteristiske latter.Ude på vejen var der fuldt af folk, idet landliggere fulgte filmoptagelserne fra første parket. Når de rykkede for tæt på måtte lydmesteren Jørgen Kuntz ud og genne dem lidt væk. Men det havde de forberedt sig på og havde for en sikkerheds skyld medbragt teaterkikkerter. Der blev filmet fra kl. 7 morgen til kl. 23 aften og i nattetimerne kørte instruktøren og fotografen ofte ind til Frederiksværk for at se de lige fremkaldte filmstrimler i den lokale biograf.
Litteratur: "På sporet af Ditte Menneskebarn mellem Kikhavn og Asserbo" af Lone Hvass.