Ved Kongelunden
Lystspil. 16/10-1953
88 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
De to gamle venner og naboer fra kolonihaven i Kongelunden murer Jens Rasmussen (Henry Nielsen) og tjener Olsen (Ib Schønberg) er på vej hjem, Jens er i et forrygende humør, mens Olsens humør er på nulpunktet, han er lige blevet fyret fra sit job i Nyhavn. Jens prøver at live ham op med en sang, men opgiver, du er alt for pessimistisk siger Jens, du har et dejligt hus, en sød kone, og en smuk datter, hvad kan du forlange mere. På et autoværksted i byen arbejder Rasmussens søn Jørgen Rasmussen (Louis Miehe-Renard) sammen med sin gode ven Knud Hansen (Buster Larsen) - begge som mekanikere. Jørgen Rasmussen er forlovet med Olsens datter (Birgit Sadolin). Knud viser Jørgen et brev han har modtaget fra Anna hans forlovede, hun skriver at hun har været ved lægen, og fået vished om, at hun er gravid, og hun er ulykkelig, og gerne vil tale med ham samme aften. I omklædningsrummet på værkstedet får Jørgen og Knud byttet deres jakker, som for øvrigt er fuldstændigt ens. Den lange cykeltur fra København mod Kongelunden, samt det gode vejr, ta'r hårdt på Olsen og Rasmussen, de slår sig ned i grøftekanten og deler 2 bajere - transportomkostninger - siger Jens. Olsen medbringer nemlig på sin Long John en kasse bajere, som skal bruges til musikforeningens prøveaften samme dag. Beboerne i havekolonien vender efterhånden hjem fra arbejde, også sporvognskonduktør Svendsen (Dirch Passer) og hans kollega vognstyrer Iversen (Ove Sprogøe) som selvfølgeligt har indrettet sig temmeligt originalt - i en gammel udrangeret sporvogn. Jørgen fortæller Anne Marie at han skal ind til Knud til polterabend, og kan ikke være sammen med hende, da han har lovet Knud, at komme. Hun finder et brev som han har tabt, det er fra en pige der hedder Anna, og hun tror, at Jørgen har en affære, og bryder forholdet. Han står ganske uforstående overfor, hvad der er årsag til hendes opførsel, hun har ikke fortalt ham om brevet. Anne Marie kommer ud for den pigeglade ingeniør Valter Bruun (Verner Thaysen), men Jørgen kommer hende til undsætning, og hun besinder sig. Svendsen og Iversen skal på andejagt en nat, og dertil har de fremstillet en perfekt camouflage. Olsen og Rasmussen kommer op og toppes om placeringen af en flagstang, det resulterer i at de bliver forrygende uvenner. Olsen får et job på kroen i Dragør, og familien Rasmussen tager ud for at besøge ham, kan besøget fjerne uvenskabet mellem de to gamle venner ? og skyder Svendsen og Iversen nogle ænder.?
 


Medvirkende:
Dirch PasserSvendsen - sporvognskonduktør
Ove SprogøeIversen - vognstyrer
Louis Miehe-RenardJørgen Rasmussen - mekaniker
Henry NielsenJens Rasmussen - murer - Jørgens far
Inger LassenEmma Rasmussen - hans kone
Ib SchønbergOlsen - tjener
Betty HelsengreenOlga Olsen - hans kone
Birgit SadolinAnne Marie - deres datter
Buster LarsenKnud Hansen - mekaniker - Jørgens ven
Kate MundtAnna - hans kæreste
Werner ThaysenValter Bruun - ingeniør
Knud SchrøderJørgensen - værkfører
Jørgen BuckhøjSporvognspassager
Aage KnudsenMusiker
Jørgen ThyrringDreng med hund i snor
Gitte ToksvigServeringspige i Amager-dragt
Elsa Booker SvendsenDansende krogæst

Kredits:
InstruktionPoul Bang
ManuskriptJohn Olsen
ManuskriptPaul Sarauw
MusikSven Gyldmark
DekorationerJørgen Krogh
DekorationerOtto Lund
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
DrejebogPaul Sarauw
DrejebogJohn Olsen
SangteksterPoul Sørensen (Poeten)
KlipAnker Sørensen
FotografOle Lytken
ProduktionsselskabSaga Studio
Instruktion assistentSolveig Ersgaard
Fotograf assistentJørgen Christian Jensen
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ProducentJohn Olsen

Lokationer:
Brønshøj Torv
Børsen
Christiansborg Slot
Dragør Strandhotel
Dragør Søbad
Dyrehavsbakken
Kastrup Lufthavn
Langebro, København
Nikolaj Plads 4, København
Rådhuspladsen og Københavns Rådhus
Søvang badebro
Thorvaldsens Museum

Filmen har sidst været vist på TV:
26/8-2018 på TV2 Charlie   klik for at se flere
10/5-2018 på TV2 Charlie
11/3-2018 på TV2 Charlie
22/11-2017 på TV2 Charlie
21/9-2017 på TV2 Charlie
27/4-2017 på TV2 Charlie
24/12-2016 på TV2 Charlie
22/5-2016 på DR K
18/5-2016 på DR K
13/1-2016 på DR K
23/12-2015 på DR K
3/1-2004 på TV 2

Iøvrigt:
Arbejdstitel: Sønden for Langebro.

Første gang Dirch Passer og Ove Sprogøe optrådte som “dansk films nye komiske” par, var i denne film, hvor de sang den udødelige: Der kommer altid en sporvogn og en pige til, med tekst af Poeten og musik af Sven Gyldmark. De blev simpelthen skrevet ind i et ellers færdig manuskrift.

I forbindelse med optagelserne kunne man i Aftenbladet, 19. juni 1953 læse: SKAL BO I GAMMEL LINIE 8 - SCENERNE OPTAGES I HAVEFORENING PÅ AMAGER.
Da Dirch Passer for alvor slog sit navn fast med den sindsvagt sjove figur i "Slap af", mødte flere filmselskaber med gode kontrakter i lommen. Passer måtte imidlertid sige nej tak, da han allerede havde bundet sig til et svensk selskab. Det er foreløbig blevet til "Dirch passer hund", som fik en noget blandet modtagelse.

Imidlertid har Saga nu hos svenskerne købt benyttelsesretten over Passer til en enkelt film. Selskabet vil ikke opgive, hvad denne handel, bortset fra skuespillerens honorar, kostede, men siger kun, at det var ret dyrt.
Om få dage slutter Saga optagelserne af "Der kommer en dag", og en uge senere er man klar til at tage fat på et rigtigt folkeligt stykke "Sønden for Langebro", skrevet af dir. John Olsen og forfatteren Poul Sarauw; produktionsleder, dir. Poul Bang tager sig af iscenesættelsen.

Her får Dirch Passer en større rolle - dog ikke for stor igen, da han skal med "Slap af" til Stockholm 15. august, og til den tid må Saga have sluttet sine optagelser.
Handlingen i "Sønden for Langebro" udspilles i en havekoloni på Amager. Her finder man Henry Nielsen, der spiller en murer, hvis kone er Inger Lassen; hans gode nabo er Ib Schønberg, en tjener, gift med Betty Helsengreen.
Dirch Passer og Ove Sprogøe er et par venner, sporvognsstyrer og konduktør, som bor i et eksklusivt sommerhus, en udrangeret linie 8. Det kan der nok laves en del sjov ud af. Endvidere medvirker den purunge Birgit Møller Petersen fra Det kgl.s elevskole, Buster Larsen, Louis Miehe Renard og Kate Mundt.

Saga opbyggede de to familiers lysthuse med tilhørende haver ved sit atelier, men en del af optagelserne finder sted i kolonien "Søvang" på Amager; i filmen kaldes den "Søfryd", for at handlingen ikke skal blive lokaliseret.

Meget er optaget på Sydamager. Man ville godt optage scenerne med kolonihaverne i Søvang, men for tit måtte man afbryde på grund af flystøj.

Man valgte at lave en del optagelser på vejene, men de lange optagelser i kolonihaverne blev foretaget i Gentofte. Her havde filmselskabet bygget seks kolonihavehuse tæt ved studierne på Annettevej.

Fra Københavns Sporveje havde man lejet en udrangeret bivogn nr. 1238, der var bygget i 1903 til 24 siddende og 37 stående passagerer.

Sporvognen, der stod i Enghave Remise, blev den 11. juni 1953 overflyttet til Svanemølle Remise, hvor Falck hentede den på en blokvogn.

Direkte adspurgte fortalte Ove Sprogøe for mange år siden, at de lånte sporvognen i tre uger. Så var optagelserne færdige og 1. juli 1953 fik sporvejene bivognen retur. Året efter blev den ophugget.

I filmen øver det lokale orkester sig på en badebro. Her er det både Dragør Søbad og Søvangs badebro, der er brugt. I 1953 havde den lokale marketender Børge Andersen i Søvang opstillet et lille iskagehus midt på Søvang badebro. Det ses tydeligt i filmen.

Mange genkender også området ved Fælledvej, som man ser i flere optagelser.
Der er flere fra Strandlinien og Dragør Havn og Dragør Strandhotel i en lidt ældre udgave. (Kilde: Amager Nyt 22-03-2019)

Der er små familiestridigheder over havehækken, der er også forsoning, og det hele ender med bryllup og fest i Dragør.
Som man kan forstå, bliver der tale om en masse udendørs-fotografering, så Saga håber inderligt på kommende gode solskinsdage. Men regn ind imellem undgås jo ikke, og der vil blive sat ekstra pres på optagelserne, for at de scener, hvor Dirch Passer medvirker, kan være færdige midt i august.
"Sønden for Langebro" får antagelig premiere i oktober.I forbindelse med optagelse af lystspillet "Ved Kongelunden" lod Saga opføre seks små kolonihaver på Saga Studiets grund i Ordrup. Ti håndværkere var beskæftiget med dette arbejde gennem fire uger, hvorefter et par gartnere foretog beplantning af haverne. Hele projektet kostede filmselskabet 30.000 kr. Saga anså det for at være praktisk umuligt at finde kolonihave-ejere, der ville være begejstret for at have hele filmholdet til at trampe rundt i haverne. Enkelte af udebillederne blev taget ved en kolonihave-bebyggelse på sydsiden af Amager (scenerne hvor man ser de medvirkende komme til og fra kolonihaven).

Optagelserne på Amager var iøvrigt hæmmet af flyvemaskiner, der hvert 10. minut drønede hen over filmholdet. Direktør Poul Bang fandt til brug for filmen en gammel udrangeret sporvogn i Enghavevejens remise. Sporvognen blev af Falck transporteret til Saga Studiet, hvor den i filmen spiller en rolle som bolig for Dirch Passer og Ove Sprogøe. Ideen til at lade Dirch Passer og Ove Sprogøe bo i en gammel sporvogn fik instruktøren Poul Bangs hustru en dag, medens hun og hendes mand spiste til middag.

Sporvognen, som Dirch Passer og Ove Sprogøe i 1953 brugte som kolonihavehus, har aldrig været i Dragør. Filmselskabet Saga havde den 11. juni 1953 lejet bivogn nr. 1238 af Københavns Sporveje.
Vognen, der stod i Enghave remise, blev transporteret til studierne på Annettevej i Charlottenlund.
20 dage senere var optagelserne færdige, og vognen blev returneret.
Den blev ophugget året efter.Hundreder af mennesker stimlede sammen på Brønshøj Torv, da Dirch Passer og Ove Sprogøe satte sig på en bænk uden for trafikmestervagten og gav sig til at synge duet. Duetten "Der kommer altid en sporvogn og en pige" blev filmet for anden gang. Første gang gik optagelserne fint, men da filmen bagefter skulle fremkaldes skete der et teknisk uheld så filmen blev spoleret. Optagelser til 4.000 kr. måtte gøres om igen.
I filmen bliver Birgit Sadolin påkørt af en bil, efter at hun er faldet ved at springe af en bus. Den dramatiske situation blev filmet i 3 tempi:

Hun springer af bussen og falder

Hun ligger på gaden - lige bag hende ligger filmfotografen på maven og filmer, medens en bil bremser op umiddelbart foran dem.

Hun ligger på gaden - men denne gang sidder filmfotografen på køleren og filmer oppe fra og nedefter.

Når de tre stykker film bliver sat sammen, oplever man i filmen et par nervepirrende sekunder.

I filmen er det tilsyneladende Verner Thaysen, der sidder bag rattet. I virkeligheden var det den kendte motorsportsmand Egon Walther.Ekstrabladet skrev den 15. august 1953 at hundreder af mennesker stimlede sammen på Brønshøj Torv, da Ove Sprogøe og Dirch Passer satte sig på en bænk uden for trafikmestervagten og gav sig til at synge duet. Duetten blev filmet for anden gang. Første gang gik optagelserne fint, men da filmen bagefter skulle fremkaldes, skete der et teknisk uheld, så filmen blev spoleret. Optagelser til 4.000 kr. måtte gøres om igen.Under arbejdet med filmen "I Kongelunden" var man på Dragør Badeanstalt, hvor kolonihavefolket gav koncert. Der blev lagt megen kraft og varme i tonerne, for optagelsen foregik på direktør John Olsens 65 års fødselsdag.I 1972 forsvandt den sidste sporvogn fra det københavnske gadebillede. Linie 5 kørte ad Nørrebrogade og via Amagerbrogade til endestationen, og så var det slut. Gaderne var fyldt med folk, der ville se sporvognen på den sidste tur, og det blev samtidig markeret i Nora Bio på Nørrebrogade, og Merry teatret på Amagerbrogade. Begge biografer viste Dirch Passer & Ove Sprogøe i Sagafilmen Ved Kongelunden.

Omkring samme tidspunkt viste DSB-Kino på Hovedbanegården i København: Ved Kongelunden, for de ville også markere afskeden med sporvognene. Det var noget af et særsyn, at netop DSB-Kino viste en dansk spillefilm.


"Ved Kongelunden" er optaget omkring Søvang og Kongelunden (Kilde: Dragør Lokalarkiv)

Det kun 10 år gamle filmselskab Saga Studio arbejdede i 1953 på en folkelig film med arbejdstitlen ”Der sker ingeting i Danmark”. Senere blev arbejdstitlen ”Københavnerliv”, ”Sønden for Langebro” og ”Ved Kongelunden skal brylluppet stå”.

Men det endte som bekendt med den korte titel ”Ved Kongelunden”, selv om mange ofte kalder filmen ”Der kommer altid en sporvogn”.

Fra Københavns Sporveje havde man lejet en udrangeret bivogn nr. 1238, der var bygget i 1903 til 24 siddende og 37 stående passagerer.

Sporvognen, der stod i Enghave Remise, blev den 11. juni 1953 overflyttet til Svanemølle Remise, hvor Falck hentede den på en blokvogn.

Direkte adspurgte fortalte Ove Sprogøe for mange år siden, at de lånte sporvognen i tre uger. Så var optagelserne færdige og 1. juli 1953 fik sporvejene bivognen retur. Året efter blev den ophugget.
(Kilde: Amager Nyt 22-03-2019)