Frilandsmuseet, Sorgenfri
Kongevejen 100
2800 Kongens Lyngby

Dette godt 35 hektar store frilandsmuseum med gamle bondegårde og andre landbobygninger har indgang fra Kongevejen. På museet er der ofte aktiviteter og demonstration af gamle håndværk. De omkring halvtreds gamle bygningsanlæg - gårde, møller m.v. - stammer ikke blot fra det egentlige Danmark, men også fra Færøerne og fra gamle danske områder i Sydslesvig og Sverige. Bygningerne er fordelt over et stort område, så nogle ligger frit, mens andre er samlet i en landsby. Blandt de mange bygninger er Fuglevad Vindmølle fra 1832, der står på sin oprindelige plads ved Mølleåen.

Kilde: "Oplev København - og omegn".


Frilandsmuseet er et af verdens ældste og største af sin art. Det blev grundlagt af rigsantikvar Bernhard Olsen i 1897 i Kongens Have i København, men flyttede i 1901 til Sorgenfri nord for København. Ideen med Frilandsmuseet var at skabe en forståelse for dansk folkekultur og ikke mindst den landlige del af slagsen. Efter at være flyttet til Sorgenfri kunne Olsen realisere et bygningsmuseum, der især bestod af huse fra Skåne og Sydslesvig. Frilandsmuseet blev et godt supplement til Nationalmuseets samlinger og voksede sig efterhånden stort. Mange af de lokale bygningstyper blev opført, og i 1905 kom også et færøsk hus til. Flytningen af de hundrede år gamle huse var besværlig og krævede omhu, men med tiden blev metoderne bedre og de praktiske genopførelsesproblemer mindre.

Kilde: Danmarkshistoriens steder.

De gamle bygninger på Frilandsmuseet lagde kulisse til flere af scenerne i julekalenderen "Tinka og Kongespillet" (Kilde: BT 02-12-2019)

Stenstruphuset på Frilandsmuseet lægger i år kulisse til mange scener i årets julekalender på DR. Det er her, at seriens ene hovedperson, Karen, bor.

“Huset kan sporet tilbage til 1684, men er indrettet, som det så ud i ud i 1800-tallet,” fortæller Brittany Overgaard, kommunikationsansvarlig på Frilandsmuseet.


"Troldehjertets hemmelighed" blev optaget på Frilandsmuseet, i Den Fynske Landsby og på Erholm Gods ifølge instruktør Jacob Bitsch den 23-04-2023

Mortens gård, der senere blev købt af Fies far i tv-serien "Badehotellet", blev optaget på Frilandsmuseet i Kgs. Lyngby.

Filmen "Naar bønder elsker" er optaget på Truegården på Frilandsmuseet ved Lyngby nord for København. (Kilde: Billed-Bladet 25. august 1942 nr. 34)

Scenen hvor Lille-Per åbner døren ind til koen og synger om den i "Hej for dig og hej for mig" i filmen "Far til fire i sneen", blev optaget om sommeren ved Hallandsgården på Frilandsmuseet, som til lejligheden var sprøjtet til med skum for at give en illusion af sne og vinter.

Gården fra Halland blev også brugt som location i julekalenderen "Tinka og Sjælens Spejl".

Scenen i filmen "Kufferten", hvor Paul Hüttel ligger i almuesengen, og de to helt unge skuespillere Aske Svane Qvist og Helena Quist Kristensen er hoppet i det gamle tøj er optaget på Frilandsmuseet (Kilde: Lyngby-Tårbæk Lokalavis)

Arne Kokholms gård i tv-serien "Badehotellet" blev optaget på Frilandsmuseet i Lyngby, hvor man klippede hans havremark ind fra billeder filmet i Holbæk (Kilde: Billed Bladet nr. 10 af 9. marts 2017)

Smedjen i filmen "Gøngehøvdingen", er den gamle smedje fra Ørbæk, der befinder sig på Frilandsmuseet ved Lyngby i København. Det samme gælder gården hvor de svenske soldater søger ly. Gården er opført i begyndelsen af 1700-tallet, og er flyttet til Frilandsmuseet i 1938. (Kilder bl.a. Billed Bladet 1961-16)

Dele af filmen "Hvidsten Gruppen" er optaget på Frilandsmuseet i Stationsbyen. Her fandt filmskaberne den perfekte og autentiske historiske ramme om Hvidstengruppens natlige aktiviteter.

Da Marius Fiil kommer for at rekruttere dyrlægen, stiller han sin cykel opad Stadager Brugs i Stationsbyen. Og dyrlægen står foran samme brugs, da en flyvemaskine flyver meget lavt.

Da den danske nedkastningssoldat skal smugles til København, kører bilen ud fra gårdspladsen foran smedeværkstedet Rynkeby - også Stationsbyen på Frilandsmuseet. Og Marius taler i øvrigt med brødrene om at samle våben op og gemme dem sammesteds.















Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Præsten i Vejlby - 1931 (1931)
Naar bønder elsker (1942)
Far til fire i sneen (1954)
Gøngehøvdingen (1961)
Bejleren - en jysk røverhistorie (1975)
Ørnens øje (1997)
Hvidsten Gruppen (2012)
Kufferten (2012)
Før frosten (2019)
Bastarden (2023)
Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Badehotellet
Troldehjertets Hemmelighed
Denne lokation er blevet brugt i følgende julekalendere
Tinka og Kongespillet (2019)
Julehjertets hemmelighed (2022)
Tinka og Sjælens spejl (2022)