Præsten i Vejlby - 1931
Drama. 7/5-1931
101 min. Sort/hvid. DVD

Beskrivelse
Vejlbypræsten Søren Qvist (Henrik Malberg) er lige så god, som han er hidsig og opfarende. Kun hans datter Mette (Karin Nellemose) kan tøjle hans stridige sind. Morten Bruus (Gerhard Jessen) er forelsket i Mette, men hun foretrækker den unge, smukke herredsfoged Erik (Eyvind Johan Svendsen). Morten går til præsten for at bede om datterens hånd. Søren lover at lægge et godt ord ind hos Mette, men Mette har givet Erik sit ja. Præsten giver da de to sin velsignelse og lyser over dem fra sin prædikestol. Morten Bruus er fra den dag præstens fjende. Mortens bror Niels (Kai Holm) er en enfoldig fyr. Præsten sætter ham en dag til at grave sin have, men han er doven og præsten skælder ham ud. I sin hidsighed giver han Niels een over nakken med en spade og Niels falder til jorden. Han er dog ikke ramt hårdere, end han kan rejse sig og løbe sin vej og gemme sig. Nu bliver præsten beskyldt for at have slået Niels ihjel. Smeden har vidnet på, at han har set ham grave i sin have en mørk nat. Man graver haven op og finder et lig. Ansigtet på liget er ukendeligt, men tøjet og skoene er Niels'. Præsten tror til sidst selv på sin skyld. Det er hændt, at han er gået i søvne og har foretaget sig ting, som han ikke kunne huske bagefter. En tidlig morgen henrettes Søren Qvist. Årene går. Den nye præst har taget Mette i huset, og fjernt fra hende bor Erik, som ikke har glemt Mette. Hun har sendt ham et brev, hvor hun bryder med ham. Han skal ikke have en morders datter. En juleaften dukker Niels Bruus op hos broderen, som bliver forfærdet: "Jeg gav dig jo penge for at blive væk. Hvis ikke du forsvinder igen, kommer en af os til at dø". Morten stikker broderen med en kniv, men Niels vælter med sine sidste kræfter det store tunge egetræsbord over Morten og dræber ham. Niels vakler op til herredsfogeden, der genkender ham. Erik går til Mette og fortæller hende, at hendes far gik uskyldig i graven. "Så er jeg ikke en morders datter". Niels vakler op til Sørens grav, hvor han synker ned og dør.
 


Medvirkende:
Henrik MalbergSøren Quist - præst
Karin NellemoseMette - hans datter
Eyvind Johan-SvendsenErik Sørensen - herredsfoged
Mathilde NielsenGertrud - Eriks moster
Gerhard JessenMorten Bruus - storbonde
Kai HolmNiels Bruus - hans bror - karl hos præsten
Aage Winther-JørgensenMusicerende præst
Holger-MadsenBonde
Gudrun HoulbergPræstekone
Bent FrodaOrganist
Peter S. AndersenKusk

Kredits:
InstruktionGeorge Schneevoigt
ManuskriptFleming Lynge
MusikBent Froda
DekorationerChr. Hansen
DekorationerL. Mathiesen (Osvald L. Karms)
TonemesterHenning O. Petersen
KlipValdemar Christensen
KlipCarl H. Petersen
FotografValdemar Christensen
ProduktionsselskabNordisk Film A/S
UdlejningA/S Kinografen
Produktions assistentEric-Albert Pettersson
Efter novelle afSteen Steensen Blicher

Lokationer:
Frilandsmuseet, Sorgenfri
Kornerup Kirke

Iøvrigt:
Blichers novelle var tidligere filmatiseret i 1920 (udsendt 1922) af August Blom. I 1972 fulgte en ny version, instrueret af Claus Ørsted. Palle Kjærulff-Schmidt stod i 1960 for en tv-version med manuskript af Klaus Rifbjerg. George Schnéevoigt havde året før instrueret "Eskimo", der formelt er den første danskproducerede tonefilm af spillefilmslængde, men har norsk dialog. "Præsten i Vejlby" er imidlertid den første spillefilmslange film med dansk tale (Der var siden 1923 produceret adskillige korte talefilm i Danmark). Det var endvidere den siden meget flittige manuskriptforfatter Fleming Lynges første spillefilm. Han følger Blichers novelle, men ændrer dog slutningen i mindre tragisk retning. I modsætning til August Bloms stumfilm er Schnéevoigts version ikke optaget on location. Den benyttede kirke er Kornerup Kirke (mellem Svogerslev og Gevninge vest for Roskilde) og mange scener er optaget på Frilandsmuseet. Selvom det danske biografpublikum allerede havde kunnet se udenlandske talefilm i to år, blev den første dansksprogede af slagsen en stor succes, der nemt spillede sine produktionsomkostninger hjem.

I denne film skete optagelsen i en landsbykirke, i modsætning til filmen "Kirke og Orgel", hvor man havde opbygget en komplet landsbykirke i det ene atelier. (Kilde: Vestjyllands Social-Demokrat Esbjerg 12-01-1933)