Tre piger fra Jylland
Lystspil. 11/3-1957
92 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Fra en dansk købstad postes 3 breve, stilet til 3 unge piger i Jylland. En præstedatter Karen Gertsen (Annemette Svendsen) fra Skanderborg, en lægedatter Bodil Lercke (Ulla Lock) fra Aarhus og en krodatter Johanne 'Joe' Hansen (Birgit Sadolin) fra Igum ved Varde. Brevene har samme ordlyd : "Pak en kuffert til en måneds ophold. Anvend medfølgende 1. klasses togbillet til Maribo. Her vil en bil afhente dig. Husk at medbringe dette brev". I Maribo møder de overretssagfører Johan Frandsen (Emil Hass Christensen), som fortæller dem, at de har arvet en sum penge, hvis de vil bo i deres afdøde mors hus "Christiansro" i en måned. Pigerne indvilliger og ved en velkomstfest, hvor alle moderens mandlige bekendte er tilstede, sættes pigernes fantasi i gang, om hvem der mon er deres biologiske far. Men kun en kender sandheden - overretssagfører Johan Frandsen.
 


Medvirkende:
Birgit SadolinJohanne Hansen (Joe)
Ulla LockBodil Lerche
Annemette SvendsenKaren Gertsen
Kjeld JacobsenHenrik Holden - kaptajn
John WittigMartin Brandt - Præst
Gunnar LauringKnud Jørgensen - dyrlæge
Ebbe LangbergHans J. Jørgensen - dyrlæge & søn
Emil Hass ChristensenJohan Frandsen - overretssagfører
Clara ØstøFrk. Lind - husholderske
Helge Kjærulff-SchmidtTobiassen - overbetjent
Knud HeglundHansen - kromand - Joe's far
Svend MethlingKarens far
Inger LassenFru Gertsens
Poul MüllerLerche - Bodils far - distriktslæge
Paul HagenSøren - postbud
Bjørn Puggaard-MüllerChristian Engel - kapellan
Karl SteggerOlsen - betjent
Henry NielsenRasmussen - betjent
Asbjørn AndersenValentin - overlæge
Åke EngfeldtJon Gustavsson - kapelmester
Tavs NeiiendamBagger - konsul
William RosenbergKragh - godsejer
Anna Henriques-NielsenLarsen - husholderske
Else PetersenMarie - stuepige
Kirsten WaltherStuepige
Keld MarkuslundBankbestyrer
Margrethe NielsenKokkepige
Emil HallbergChaufføren der henter pigerne på stationen
Ernst SchouGæst ved selskabet
Harald Th. RasmussenTogfører der billetterer
Rose Marie AndersenKøkkenmedhjælper

Kredits:
InstruktionAnnelise Reenberg
ManuskriptPaul Sarauw
ManuskriptAnnelise Reenberg
ManuskriptJohn Olsen
MusikSven Gyldmark
DekorationerOtto Lund
DekorationerJørgen Krogh
Still fotografCharlotte Munk
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterGeorg Jensen
ProduktionslederPoul Bang
DrejebogPaul Sarauw
DrejebogJohn Olsen
DrejebogAnnelise Reenberg
SangteksterVictor Skaarup
KlipEdith Nisted Nielsen
KoreografiPer Gundmann
FotografOle Lytken
ProduktionsselskabSaga Studio
Tone assistentHans Henrik Møller
Instruktion assistentBente Haack
Fotograf assistentMogens Gander
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ProducentJohn Olsen
RegissørErik Larsen
Efter skuespil afMary Waagechristensen

Lokationer:
Gl. Holtegaard
Maribo Station
Storstrømsbroen
Tystrup Kirke
Vejsving ved Tystrup

Priser:
Bodil til Birgit Sadolin for Bedste kvindelige hovedrolle  (1957)

Filmen har sidst været vist på TV:
20/6-2004 på DR 1   klik for at se flere
9/5-2004 på DR 1

Iøvrigt:
Arbejdstitel: Tre raske piger fra Thy

Bygger på Mary Waagechristensen's lystspil "Vore anonyme fædre".



En intetanende nattevandrer der nåede til Maribo Jernbanestation måtte i december 1956 gnide sine øjne. Stationsbygningen lå badet i et knaldende lys fra en masse stærke projektører. Falckfolk svang strålerør og lavede regnvejr. Et "salatfad" kørte op og to betjente sprang ud. Så opdagede nattevandreren, at betjentene var Henry Nielsen og Karl Stegger. Saga Studio foretog hele natten optagelser omkring stationsbygningen til filmen "Tre piger fra Jylland". Enkelte billeder uden skuespillere blev optaget i Sakskøbing. Når Maribo station var blevet valgt, skyldtes det, at da filmfolkene var i Bandholm for at få optagelser til "Kristiane af Marstal" lagde de mærke til stationen og valgte at bruge den. Lollandsbanen havde stillet stationen til rådighed og et større teknisk personale opstillede en halv snes projektører på perronen, på skinnelegeme og inde i vestibulen og i ventesalen. Bjørn Puggaard-Müller skulle tages siddende på en bænk. Han medbragte paraply, var i galoscher og havde frakkekraven smøget op.



Saga Studio skulle til brug for filmen optage en scene med et stort middagsselskab. Som altid når det drejede sig om scener med mange skuespillere fandt optagelserne sted ud på natten, så man kunne være sikker på at alle medvirkende, hvoraf en del havde teatertjeneste, kunne medvirke. Da skuespillerne ankom til filmatelieret blev de først budt på natmad, så de kunne slappe lidt af inden arbejdet begyndte. Da der endelig blev gjort klar til optagelse manglede man Tavs Neiiendam. Han blev eftersøgt i højtalerne, men uden resultat. Man ledte højt og lavt, gennemsøgte alle kroge, men der var ingen Tavs Neiiendam. Man vidste at han var kommet, for han havde været med til natmaden, men nu var han altså sporløst forsvundet. Man begyndte at spekulere på om han i distraktion skulle have glemt det egentlige middagsselskab, som han var indbudt til, og derfor var taget hjem efter den uformelle bespisning. Mysteriet blev løst, da en af teknikerne tilfældigvis kom ud i marketenderiet. Der stod Tavs Neiiendam og hjalp med at vaske op efter natmaden. Det var det eneste sted man ikke havde drømt om at lede efter ham.



I Saga-filmen "Tre piger fra Jylland" er der en ret voldsom dansescene med Annemette Svendsen og Ebbe Langberg. Scenen varer ikke mange minutter på filmen, men da den skulle optages kostede det flere timers slid og sved. Danselærer Per Gundmann hersede det meste af en nat med de to unge for at lære dem de vanskelige trin. På et vist tidspunkt fik Ebbe Langberg det så varmt at han smed sin jakke og lidt efter var man nået så vidt, at instruktøren Annelise Reenberg pludselig var klar over, at det simpelthen ikke kunne blive bedre. - "Vi skynder os at tage scenen" råbte hun. "Nu er det lige som det skal være". "Klar til optagelse - kamera". Instruktøren var vældig glad og tilfreds, indtil hendes script-girl spagfærdigt gjorde opmærksom på, at scenen ikke duede. Ebbe Langberg havde jo ikke sin jakke på.