Arne Jacobsen Tankstation i Skovshoved
Kystvejen 24
2920 Charlottenlund

I 1938 hyrede Texaco-koncernen arkitekten Arne Jacobsen til at tegne en ny type af tank- og servicestationer. Allerede forinden havde Texaco fået opført en amerikansk standardmodel, tegnet af arkitekten Dorwin Teaque.

Tankstationen blev aldrig sat i masseproduktion, som ellers var den oprindelige plan. Der blev altså aldrig opført flere end denne ene.

Bygningen på Kystvejen indgår som en del af den plan Arne Jacobsen lavede for området ved Bellevue Strandpark.

Den blev opført i 1939 i funktionalistisk stil og blev kaldt "Paddehatten" - grundet dens ikoniske ellipseformede tagkonstruktion. Samme design blev senere anvendt som inspiration for Arne Jacobsens klassiske stol Myren fra 1952, som har et ryglæn i samme form.

Den er støbt i jernbeton og beklædt med hvide Meissner fliser, idet Jacobsen ønskede at designet skulle afspejle renhed og enkelthed. Den kasseformede bygnings skrå tag er skudt frem i en ellipseformet overdækning, der er understøttet på midten af en rund søjle. Om aftenen oplyses ellipsens form nedefra ved hjælp af stærke lyskastere.

Vaskehallen er husets største rum. Stationen indeholder yderligere kontor, to toiletter, lager og fyrrum.

Tankstationen er konstrueret i et samspil af enkle virkemidler. Det er et eksempel på dyrkelsen af den frie form.

Bygningen står uforandret siden sin opførelse og er i fuld drift. Det eneste der er skiftet er de røde Texaco standere. Bygningen, der anses for at være et af Arne Jacobsens funktionalistiske mesterværker, er i dag fredet.Det er her grossererparret i filmen "Det var på Rundetårn", inde på Caltex-tanken får øje på Kjeld Petersen med søstrene Hald, da han beder om at få fyldt på tanken.Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Det var paa Rundetaarn (1955)