Gåsetårnet, Vordingborg
Slotsruinen 1
4760 Vordingborg

Gåsetårnet i Vordingborg er et 26 meter højt tårn, der er del af det gamle Vordingborg Slot der blev grundlagt under Valdemar den Store omkring 1160. I 1360'erne udvidede Valdemar Atterdag hele borgen, til det største borganlæg i Danmark, og opførte i den forbindelse i alt ni tårne, hvoraf Gåsetårnet er det ene. Tårnet er bygget som et forsvarstårn med tykke mure nederst, der langsomt bliver tyndere til toppen. Navnet stammer fra en gylden gås, der troner i spiret på tårnet – og efter sigende brugte Valdemar Atterdag dette symbol for at håne Hansestæderne. I Vordingborg havde han modtaget 77 krigserklæringer fra forbundet, der bestod af byer over hele Europa, og han skal have sat den gyldne gås op med ordene: "77 gæs og 77 høns betyder intet...". Den nuværende gås blev først sat op i 1871,ligesom det nuværende kobberspir også er relativt nyt.

Gåsetårnet blev overdraget til det offentlige den 24. december 1808, hvilket gør det til det første fredede fortidsminde i Danmark. I dag er tårnet det eneste af borgen, som stadig står tilbage, og resten af fæstningsværket er en ruin. Det er samtidig det eneste fuldt bevarede borgtårn i Danmark, og det indgår i dag i museet på Vordingborg Slot kaldet Danmarks Borgcenter.


Det gamle guld: Mens de er ude på vandet, kan man - hvis man kikker godt efter - se Gåsetårnet i baggrunden.Denne lokation er blevet brugt i følgende film
De kloge og vi gale (1945)
Det gamle guld (1951)
Gøngehøvdingen (1961)
Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Gøngehøvdingen