Ryegaard Dyrehave
Munkholmvej 380
4060 Kirke Såby

Ryegaard er en gammel herregård, hvis historie går tilbage til middelalderen. Ryegaard har været ejet af adskillige danske adelsslægter. Ryegaard blev i starten af 1800-tallet en del af stamhuet Rosenkrantz, og godset har af flere omgange haft birkeret og fungeret som selvstændig retskreds. Gennem tiden har herregården haft flere hovedbygninger, men kendskabet til de første bygninger er begrænset. I slutningen af 1800-tallet fik Ryegaard opført en ny hovedbygning, men denne blev nedrevet i 1974.
(Kilde: danskeherregaarde.dk)


Ryegaard hovedbygning/park ca. 1000 meter øst for Dyrehaven og Bullvad Enghave ca. 1000 meter syd for Dyrehaven samt Ryegaard Dyrehave er benyttet i flere film og tv-serier.

Ryegaard Dyrehave blev benyttet i filmen "Normannerne", "Kun en pige" og "Ørnens øje".

To scener til filmen "Unge Andersen" er optaget på Ryegaard. Dels scenerne fra "Tuks sted" med vandfaldet og dels roemarken. Vandfaldet skulle hjælpes med ekstra vand for at blive et rigtigt vandfald. Roemarksscenen blev optaget om foråret, men skulle forestille en efterårsscene, hvilket bl.a. betød, at roerne måtte opbevares på køl vinteren over.

I "Kun en pige" er scenen, hvor lillebroderens barnevogn er på vej ned mod søen, optaget ved Geddedammen i Dyrehaven.

Store dele af filmen "Ørnens øje" blev optaget i Dyrehaven. Bl.a. blev scenen, hvor den onde biskop synker ned i "den sorte mose" optaget i Bjørnemosen. Scenen, hvor vognen til sidst kører over stok og sten er optaget med helikopter i Dyrehaven.


I tv-serien "Ved stillebækken" blev på Ryegaard bl.a. optaget scenen, hvor Ole og Knud har hentet Bodil på stationen og er på vej hjem til Ringmøllen. På turen møder de for første gang den syge sigøjnerkvinde og hendes søn. Scenen er optaget på Sonnerupvej, som på mystisk vis går lige forbi Dale Slot. Herudover fungerede Teglhuset i Dyrehaven som Skyttens hus, hvor den syge sigøjnerkvinde (den hjemvendte datter) gemte sig med sin søn. Huset var i filmen på mirakuløs vis også beliggende tæt ved Dale Slot. Filmens vignet, med ordene "Ved Stillebækken præsenteredes af TV2 og Markens gode rugbrød" var en scene med bøgetræet med bænken i Ryegaard Dyrehave.


Ryegaard blev endvidere benyttet som lokation i den amerikanske film "Happiness Cage" (1973), hvor hovedbygningen på Ryegaard, var et millitærpsykiatrisk forsøgslaboratorium, hvor der udførtes forsøg på patienterne og i den fransk/engelske film "Prinsen af Jylland" (1994), hvor flere hundrede statister medvirkede i store slag optaget i Dyrehaven, ligesom der blev bygget en middelalderborg i Ryegaard.


Desuden blev Ryegaard anvendt som lokation i kortfilmen "Bjergkuller" (2002).




Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Slottet (1964)
Normannerne (1976)
Kun en pige (1995)
Ørnens øje (1997)
Unge Andersen (2005)
Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Bryggeren
Ved stillebækken