Vor Frue Kirke, Kalundborg
Adelgade 19
4400 Kalundborg

Vor Frue Kirke er sognekirken i Vor Frue Sogn og ligger midt i Kalundborgs gamle bydel kaldet Højbyen.

Kirken er opført i begyndelsen af 1200-tallet, sandsynligvis omkring 1220, af Ingeborg, der var datter af byens grundlægger Esbern Snare, og hendes mand Peder Strangesen.

Kirken er enestående i verden: Dens grundplan er et græsk kors, hvor hver af de fire korsarme afsluttes med et tårn, og det femte tårn rejser sig, hvilende på fire granitsøjler, over kirkens midtpunkt.

Kirkens borgagtige udseende skyldes ikke, at den har været led i byens forsvar, men det skal lede tanken hen på "Det himmelske Jerusalem", hvor Gud og mennesker ifølge Bibelen ved tidernes ende skal bo sammen. I Middelalderen forestillede man sig nemlig Det himmelske Jerusalem som en befæstet by med fem tårne.

Det midterste af de fem tårne styrtede sammen i 1827, men blev genopført ved en restaurering, der blev afsluttet i 1871 ved arkitekt Vilhelm Tvede.


Vor Frue Kirke spillede en central rolle i den danske dramaserie "Rejseholdet" i afsnit 18, hvor klimakset i opklaringen foregår. To mordere har taget gidsler i kirken, og specialtropperne bliver sendt ind for at befri dem. En del scener blev optaget udenfor kirken. Der er en lille hæk-labyrint udenfor kirken. Det er her at Eik og Anja graver pengene ned.

Foto Copyright Finn Larsen

Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Rejseholdet
Denne lokation er blevet brugt i følgende julekalendere
Absalons hemmelighed (2006,2010,2015)