Glyptoteket er stiftet af brygger Carl Jacobsen. Museumsbygningen blev tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup og grunden var skænket af kommunen. Indvielsen skete i 1897.
Bygningen er flere gange blevet udvidet, sidst i 1997.
Glyptoteket blev grundlagt i 1882 af Carl og Ottilia Jacobsen. Den renæssanceinspirerede bygning, hvor Glyptoteket har til huse, var tegnet af Vilhelm Dahlerup og blev indviet i 1897. Den blev udvidet med en bagvedliggende bygning i 1906, hvor også kuplen over vinterhaven var færdigopført. Museet har en omfattende samling af dansk, fransk, græsk, romersk, etruskisk, ægyptisk og nærorientalsk kunst. Den danske samling består hovedsageligt af malerier og skulpturer fra 1800 og 1900 tallet. Samlingen rummer også værker af så store koryfæer som Bissen, Eckersberg, Gerhard Henning, J.A. Jerichau, Købke og Lundbye. Også store udenlandske navne som Gauguin, van Gogh, Monet og Pissarro er repræsenteret i samlingerne. Fra grundlæggelsen i 1882 og indtil 1946 var grundlæggernes søn Helge Jacobsen direktør for Glyptoteket.
Kilde: Danmarkshistoriens steder
Glyptoteket er lokation i tv-serien "Huset på Christianshavn" afsnit 36.
I filmen "Mød mig på Cassiopeia" hidkalder Hans Kurt musen Polyhymnia (Bodil Kjer) ved statuen placeret som den første statue til venstre i søjlerækken.