Kort efter Kong Christian d. 5's forordning i 1695 om oprettelse af åbne værthuse i købstæder, hvor posten kørte igennem, blev gæstgivergården Prindsen oprettet i Roskilde. Før en frygtelig bybrand i 1731 var Prindsen ejet af Christopher Berg. Han døde imidlertid før branden og hans hustru madam Berg drev gæstgivergården videre. Madam Berg var en bestemt dame, og skulle efter branden genopbygge den nedbrændte gæstgivergård, et krævende projekt i en tid hvor man ikke havde brandforsikring. Madam Berg solgte Prindsen i 1748 og frem til 1780'erne levede gæstgivergården en omskiftelig tilværelse med hyppige ejerskifter. Prindsen blev siden overtaget af familien Rosted og efter Carl Christian Rosteds dæd i 1787 besluttede hans enke at drive gæstgivergården videre. Hun var en arbejdsom kvinde, som samtidig med at hun opfostrede tre børn, formåede at give Prindsen ry for at være et godt spisested. Madam Rosted overlevede alle sine tre børn - så i sine sidste år havde hun sin datters kusine Agathe Johanne Hansen i huset til oplæring som sin efterfølger. Agathe giftede sig med kaptajn Niels Christian Sveistrup, som i 1825 blev ejer af Prindsen efter Madam Rosteds død. Kaptajn Sveistrup var en prominent borger i Roskilde og havde adskillige tillidshverv. Han lod opføre en ny stor festsal hvor borgerne i det lille Roskilde, kunne få brudt ensformigheden med baller, spisegilder, koncerter og teater. Kaptajn Sveistrup døde i 1874 som æresborger i Roskilde. Digteren H.C. Andersen gæstede det gamle Prindsen adskillige gange - første gang i 1825. Også forfatteren og marinemaleren Holger Drachmann har boet på Prindsen i flere omgange.
Hotel Prindsen i Roskilde var inspiration til Postgården i tv-serien "Matador", men der blev ikke foretaget optagelser der.
Denne dekoration var seriens største og bestod af tre dele: teatersalen, foyer med garderobe og trappe til hotelværelserne og restauranten. Teatersalen og foyererne blev i de første episoder optaget i Odd Fellow Palæet i København, men da stedet var besværligt at filme i, og da man var afhængig af, at det under optagelserne var ledigt, besluttede man at bygge en dekoration til formålet.
Dekorationen til restauranten var meget simpel og bestod kun af to faste vægge og tolv løse elementer. Det var en nødvendighed, da studiepladsen var trang, og nogle af dekorationerne derfor skulle være nemme at sætte op og tage ned.
Copyright: www.danskefilm.dk
Hotel Prindsen på Algade i Roskilde gør det ud for Hotel Gripsholm i tv-serien "En by i provinsen" (Kilde: Langelands Folkeblad 09-04-1978)
Det store bal i Borgerforeningen i tv-serien "Livsens ondskab" blev optaget i Hotel Prindsens festsal (Kilde: Hejmdal 15-04-1972)