Nyborg Torv
Nellemanns gaard, Torvet 3
5800 Nyborg

Bygningen Nellemanns Gaard på hjørnet af Torvet og Korsgade i Nyborg er fredet og er en af Nyborgs gamle købmandsgårde. Bygningen blev bygget oven på Store Kalintegildes gård, der brændte under en af Nyborgs store brande i 1700 tallet. Huset har altid været købmandsgård, men mest kendt er nok isenkramforretningen Drewsen og Nellemann, som Otto Drewsen åbnede i 1872 - og som siden var en af Fyns største isenkramforretninger frem til 1980erne. Under købmandsgaarden i kælderen findes nogle meget smukke gotiske hvælvinger, der muligvis stammer fra den gamle kalintegård, der blev bygget i 1400 tallet. Kælderen blev udgravet og restaureret i 1879 og siden i 1973, hvor den navnkundige Olsen havde restauranten "Olsens Kælder". Forretningen stod tom i et par år efter at legetøjsforretningen Legekæden flyttede derfra. Siden er Gardinmontøren flyttet til adressen.

Billede viser forretningen Gardinmontøren på Torvet 3, 5800 Nyborg, der var kulisse for Sophus Kelbjergs butik i filmen "Fra den gamle købmandsgaard" fra 1951.

Foto Copyright Frode N. MadsenSLOTSMØLLEN, TORVET 12, NYBORG
I midten af 1500-tallet flyttede Chr.III en nærliggende mølle til pladsen på Torvet. I møllen blev der formalet korn, og den fik dampmaskine i 1843. Den nuværende møllebygning med facade mod Torvet blev opført i 1867. Mølleriet standsede i 1929, og i dag fungerer Slotsmøllen som teatersal og øvelokale for Nyborg Voldspil, der også ejer bygningen.


I filmen "De røde heste" er der scener fra torvet i Nyborg, hvor Poul Reichhardt kommer gående på torvet og hvor han går forbi Slotsmøllen, der ligger på hjørnet af Torvet og Stendamsgade.

Foto Copyright Frode N. Madsen
Denne lokation er blevet brugt i følgende film
De røde heste - 1950 (1950)
Fra den gamle købmandsgaard (1951)