Mellem venner
Ungdomsfilm. 26/7-1963
86 min. Sort/hvid. VHS

Beskrivelse
Kim (Preben Ploug) løslades efter afsoning af en voldtægtsdom. Han opsøger sine gamle forbrydervenner "Basse" (Preben "Basse" Nicolaisen) og "Kronprinsen" (Poul Martin) på et københavnsk værtshus, hvor Tove (Annette Post) er en halvprostitueret barpige. Kim beslutter, at de skal ud og ’støve noget af det frække op’, så sammen med Kaj (Lars Lie) og Søren (Tage Røpke) tager de ind på et dansested, hvor pigtrådsorkestret "The Weedons" spiller. Det ender hurtigt i slagsmål, fordi Kim forulemper en dame. Vennerne fortsætter hjem til "Basse", der bor hos sin fordrukne far (Bjørn Jensen), og her spiller de kort og drikker videre. Kim er ikke med fra starten, for han er vendt tilbage til Tove for at tilbyde hende ’200 for det’, men han bliver smidt ud af værtshuset. Vennerne holder herefter en fest i en onkels sommerhus ved Greve. Der er masser af sprut, og "Basse" har skaffet nogle villige barpiger. - Toves 15-årige lillesøster Inge (Marianne Themsen) ’render med mandfolk’, nemlig den gode Søren. Hun får derfor tæv med en livrem af sin fulde far (Gunnar Stephan). Inge flygter hen til Søren, men Tove finder ud af det, og deres skrappe mor (Rigmor Post) opsøger herefter Inge, som flygter ned på gaden og bliver kørt ned af en bil. Imens har Kim, "Basse", "Kronprinsen" og Kaj lavet et bræk til 32.000 kr. for at kunne fortsætte ’festerne’. Da Kim senere hører, at Tove, som jo har afvist ham, også sladrer om Inge, bliver han så gal, at han beslutter, at de skal bortføre Tove og give hende en lærestreg. Tove bliver bortført til sommerhuset, men "Basse", "Kronprinsen" og Kaj får ’kolde fødder’ og stikker af. De bliver dog meget hurtigt anholdt for medvirken i brækket, og samtidig leder de politiet på sporet af Kim og Tove, men for sent: Kim ville have ’ordnet’ Tove, men han er i stedet kommet til at kværke hende. Inge overlever trafikulykken, og til sidst får hun og Søren hinanden. Men Kim er i fængsel, igen. - Undervejs i filmen synger Marianne Themsen bl.a. "Jeg gi’r dig en lok af mit hår", som hun også fik udsendt på en singleplade på Sonet.

"Mellem Venner" er den første af 3 ungdomsfilm, som Pingvin Film og Poul Nyrup lavede. De andre film er "Villa Vennely" (1964) og "Stenbroens "helte"" (1965).
 


Medvirkende:
Preben PlougKim
Preben 'Basse' NicolajsenBasse
Bjørn JensenBasse´s far
Anders DahlerupCharles, tjener
Annette PostTove, barpige
Marianne ThemsenInge, Toves søster
Tage RøpkeSøren, Inges ven
Gunnar StephanToves og Inges far
Rigmor PostToves og Inges mor
Lars LieKaj
Tove NysteinDame til fest
Helle JensenDame til fest
Ina KartinDame til fest
Jørgen Malling
Erna Tønnesen
Inge Lise BorupDame til fest
Poul Martin JansenKronprinsen
The Weedons

Kredits:
InstruktionPoul Nyrup
ManuskriptPoul Nyrup
MusikThe Weedons
MusikHans Vangkilde
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterKurt Aalstrup
TonemesterPreben Mortensen
SangteksterOlaf Becker
Make-upElse Hennings
KlipAnn-Lis Lund
KlipEdith Nisted Nielsen
FotografSøren Ingemann
BelysningsmesterBjarne Westergaard
BelysningsmesterGert Ruprecht
ProduktionsselskabPingvin Film
Fotograf assistentPalle Schnedler-Sørensen
UdlejningEuropa Film A/S
ProducentPoul Nyrup
RegissørGert Bastian Pettersen

Lokationer:
Vridsløselille Statsfængsel

Filmen har sidst været vist på TV:
31/7-2007 på DK4

Iøvrigt:
Arbejdstitel: Kronprinsen.

I filmprogrammet fortælles om, hvordan filmen blev til: Der var engang i Danmark "noget", som hed RADIO MERCUR, hvor adskillige pæne unge mennesker sad og sendte musik ud i æteren til de mange, som syntes om deres programmer, og til de meget få, som ikke syntes om dem. "Vennerne" kaldtes de unge mennesker på "Mercur", og bag dem skjulte sig navnene Poul Nyrup, Anders Dahlerup, Preben Ploug, Preben Nicolaisen og Tage Røpke. I fritiden gik de og puslede med film og havde i tankerne engang at lave en rigtig spillefilm. En dag skiltes vennerne. Nyrup og Røpke gik ind i filmbranchen, Dahlerup til den danske musikradio, og de to Preben´er stak til udlandet for en tid. Men de opgav ikke ikke tanken om at lave en film. De mødtes af og til og drøftede planerne, og da den økonomiske side af sagen var i orden, gik de i gang med optagelserne. Poul Nyrup blev producent for filmen, de øvrige kom på filmens rolleliste - og et nyt team-work var dermed startet. Filmens andre roller blev også besat med udelukkende debutanter.

Interview med Poul Nyrup i "Ude og Hjemme" nr. 53-1965: "I min første drejebog til "Mellem venner" var der ikke antydning af sex, fester i sommerhuse, sorte trusser og bh'er eller lignende. Men så fik jeg at vide, at det måtte der være. Og så kom der naturligvis det. Folk skal jo ha', hvad de vil ha'".