Nokken / Islands Brygge

2300 København S

Islands Brygge - selvbyggerbyen Nokken

Nokken opstod allerede i 1930erne, da nogle fiskere bosatte sig ved vandet.

I 1960erne var der ikke noget der hed husleje eller grundskyld på Nokken. Folk byggede deres egne skure af materialer fra den nærliggende åbne losseplads. Endnu i 1971 var den sidste del af den gamle losseplads under opfyldning.

I dag er alt forsvundet og remplaceret af typehuse og velfriserede udendørsarealer.

I filmen "Nyhavns glade gutter" er scener optaget på Nokken, bl.a. scenerne hvor Eva gemmes af vejen af Schwartz' håndlangere, og hvor et lille skur løftes op, og afslører nogle kortspillende herrer, der intet har med kidnapningen at gøre. I baggrunde kan man på filmen se over til Enghave Brygge, hvor H.C. Ørstedværkets karakteristiske profil knejser. Også scenen, hvor skraldemanden Viggo's kolleger hjælper med at spærre vejen for Schwartz' kumpaner er herfra.


I filmen "Den forsvundne fuldmægtig" er der scener fra Nokken lige syd for Islands Brygge med panorama over mod H.C. Ørsted Værket. I starten af filmen ser man H.C. Ørsted Værket, dog på lidt længere afstand, nemlig fra dér hvor Bella Centret ligger i dag.

I tv-serien "Smuglerne" er der en scene i et af de første afsnit, hvor journalisten og "snushanen" Peter Clausen (Erik Wedersøe) i bevidstløs tilstand bliver kørt ud på lossepladsen lige sydøst for Nokken.

Også i filmen "Honningmåne" ser man i starten H.C.Ørsted Værket, dog fra Amager Fælled lidt nordøst for Nokken.

Scene til tv-serien "Huset på Christianshavn" afsnit 67 - er filmet på Nokken Strandvej.Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Paradis retur (1964)
Nyhavns glade gutter - (Onkel Joakims hemmelighed) (1967)
Ta' lidt solskin (1969)
Rend mig i revolutionen (1970)
Den forsvundne fuldmægtig (1971)
Honning måne (1978)
Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Smuglerne