Dragehuset ved Langeliniebroen
Folke Bernadottes Allé 31
2100 København Ø

"Onkel Toms Hytte" eller "Dragehuset", der blev bygget i 1905, lå på Folke Bernadottes Allé 31 på Østerbro.

Huset blev bygget af en tysk jøde ved navn Louis Islin i 1904 og stod færdigt i 1905.

Huset rummede Islings gamle handelsbod, der var en slags minimarked. Louis Islin døde i 1922 og Købmand Lind overtog huset. I 1925 overtog Niels Richardt Jondahl huset og han boede i huset med sin kone og to unge døtre, en svigersøn og to colliehunde. De boede i overetagen, det må have været trangt men uden tvivl hyggeligt.

Niels Jondahl drev i mere end 50 år tobaks og vinforretning. I gode tider gennem tyverne og trediverne. I krigens tid var det vel også godt at være tobakshandler, især hvis man røg. Men i halvfjerdserne da containeriseringen lagde store dele af Frihavnen øde, var det slut med den gode handel.

Under en kraftig storm i halvfjerdserne blæste tagryggen og nogle af dragehovederne af. Der var ikke de fornødne forsikringer, og Niels Jondahl magtede det ikke mere, og bad Steen Heick. der havde haft sin gang i huset siden han var en stor dreng, om at overtage huset.

Senere blev der indrettet en forretning med dametøjs lingeri.

I 2005 besluttede Borgerrepræsentationen i København at den navnkundige "Onkel Toms Hytte" ved Østerport Station skulle rives ned for at give plads til en udvidelse af baneterrænet. Forud var gået flere års diskussioner og en del modstand.

Nogle år senere besluttede aktuaren Erling Edlund, Edlund A/S, at genopføre det i forbindelse med sit domicil på Bjerregårdsvej 16 i Valby. Huset blev genopført på adressen i 2010. Den forsigtige nedtagning af huset startede i marts 2008. Alt træværk skulle mærkes således at huset kunne samles med de rigtige samlinger igen. En del af træværket skulle udskiftes eller rekonstrueres. Der er dog blevet ændret lidt på huset.


Huset blev bl.a. brugt i filmen "Olsen-bandens store kup". Efter at have røvet 4 mill. fra en pengetransport fra Handelsbanken og mistet dem igen, tager Benny og Kjeld sagerne i egne hænder. De planlægger og udfører et knæk mod et pengaskab - Benny er i gang med at udbore pengeskabet, da Benny skal bruge noget til at understøtte, så boringen bliver lige. Kjeld går ud og finder en dåse melboller, som uheldigvis står nederst i en pyramide. Alle dåserne vælter i et vældigt rabalder og købmanden vågner - han jagter Kjeld og Benny op til Gefion springvandet.

Der hver knækket bli'r begået, har der engang ligget en købmand - det er det såkaldte "Dragehus" fra 1905 - der ligger lige ved "Langeliniebroen", som går fra Østbanegade tæt på Østerport Station og tværs over banelegemet over mod Langelinie og Kastellet.

Foto Copyright Otto Jespersen

Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Olsen-bandens store kup (1972)