Lappedykkeren
Auderødvej 90
3300 Frederiksværk

Lappedykkeren var det skib som de 3 Lyn øvede sig på i filmen "Flådens friske fyre".

"Lappedykkeren" har dog aldrig vundet et søslag. Faktisk er den det eneste af Søværnets skibe, som aldrig har været i vandet. Alligevel fik det stjernestatus efter at have været kulisse i "Flådens friske fyre" med Dirch Passer og Ghita Nørby.

"Lappedykkeren" er bygget i 1958-59 i samarbejde med Stålvalseværket i Frederiksværk. Til fartøjet blev benyttet dele af patruljefartøjet "Krieger", der stod foran skrotning, og minestrygere af den gamle "Søløven-klassen". (Kilde: Nordjyske.dk den 22-05-2008)

Det landfaste øvelsesskib blev placeret på Søværnets Grundskole i Auderød i 1959. Fartøjet blev brugt til at lære næsten alle marinere som gaster at begå sig på et skib inden de kom ombord på sejlende enheder.

Auderødlejren er en tidligere kaserne, der ligger yderst på halvøen Arrenæs i Arresø øst for Frederiksværk. Søværnets Grundskole (oprindeligt Søværnets Eksercerskole) har haft til huse på kasernen indtil dennes lukning ved udgangen af 2007.

Med Grundskolens flytning til Frederikshavn i 2008 blev Lappedykkeren sat på pension. Bangsbo Museum & Arkiv tog derefter imod Søværnets tilbud om at overtage skibet. Det blev placeret på Bangsbo Fort for at knytte det til militærhistoriske aktiviteter på stedet.

Efter i 50 år at have stået på Søværnets Grundskole i Auderød. blev Lappedykkeren opskåret i 6 dele og overført til Bangsbo Fort på tre store blokvogne, hvor de ankom den 19. maj 2008. Straks gik arbejdet i gang med at etablere et bæredygtigt underlag for fartøjet. Og i august 2008 blev arbejdet med at sammensætte fartøjet igen påbegyndt.

Skolen i Auderød er lukket og undervisningen flyttet til Frederikshavn. https://www.danskefilm.dk/ret_lokation/index.php?ny_film=602

Scenen hvor Dirch (Valdemar) har problemer med prøven, og Ove Sprogøe (Knud) signalerer svarene med en rød og en gul blyant, er optaget i gymnastiksalen i Auderødlejren.

Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Flådens friske fyre (1965)