Kongens Have
Øster Voldgade 4 A
1350 København K

Kongens Have, også betegnet Rosenborg Slotshave, er Københavns mest benyttede park. Den blev anlagt i 1606 samtidig med at Rosenborg Slot blev opført. Christian 4. beordrede et større stykke jord ryddet for huse og haver for at bygge et lysthus og anlægge en have, der skulle forsyne hoffet med blomster, frugter og grøntsager. I 1600'erne var barokstilen populær, og Kongens Have blev indrettet med lindealléer, der fik navne som Damegangen og Kavalergangen. Haven er hjemsted for mange forskellige skulpturer. Blandt andet en række nyligt opsatte skulpturer af sten og metal.

Kongens Have har været åben for publikum siden 1770erne og er i dag et populært åndehul i centrum af København, som hvert år besøges af ca. tre millioner mennesker.

Selv om haven har undergået flere omlægninger i tidens løb, er hovedalléerne endnu bevaret. Kavalergangen munder ud ved Herkules Pavillonen og Damegangen som ender ved H.C. Andersen statuen.

Statuen af H.C. Andersen i Kongens Have er udført af August Saabye.

Herkulespavillonen er et tidligere kongeligt lysthus. Pavillonen skylder sin nuværende klassicistiske form fra 1773 arkitekten C.F. Harsdorff. I dag fungerer pavillonen som café under navnet Café Herkules.


En scene i "Nattevagten" er filmet ved H.C. Andersen-statuen i Kongens Have.


Filmen "Tre små piger" er bl.a. optaget i Kongens Have. Der er en scene, hvor Beate og Frands går rundt i Kongens Have, og Frands fortæller Beate, at han må rejse for en stund, men at han gerne vil mødes igen, når han kommer tilbage. De går bl.a. forbi Herkules Pavillonen og man ser Rosenborg Slot i baggrunden nogle gange.









Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Gudrun (1963)
Tre små piger (1966)
Nattevagten (1994)