Søby Brunkulslejer
Brunkulsvej 29
7400 Herning

Søby Brunkulslejer, der ligger ca. 10 km syd for Herning, er et fantastisk naturområde på 3000 tdr. land. Området er i dag beplantet og de smukke brunkulssøer kommer helt til deres ret. Især under sidste verdenskrig blev der brudt store mængder brunkul ved Søby i starten med håndkraft, skovle, spader, trillebør og hestevogn. Der gik ikke lang tid, før håndredskaberne blev afløst af gravemaskiner og transportbånd. Der blev også anlagt et sidespor på jernbanen, fra Søbylund ind til lejerne, og der blev investeret voldsomt i kraner, transportører og tipvogne. Der opstod hurtigt en by omkring lejerne, mest bestående af hurtigt opførte interimistiske skure og barakker for arbejderne og deres familier og området fik tilnavnet Det Jyske Klondike. Den sidste brunkulsbrydning fandt sted i 1970, og størstedelen af det store brydningsområde ligger nu hen som en ejendommelig gold ørken. Ind imellem sandbjergene er der søer, fremkommet ved grundvandets stigning. I de senere år er der opstået en oase i det forrevne månelandskab. Man begyndte i 1959 at tilplante et ca. 20 hektar stort område, og resultatet er blevet en sjælden "park", kaldet Ørkenarboretet med næsten 500 slags vækster fra forskellige dele af verden, som man mente var egnede til at gro under ørkenlignende forhold. I dag er en stor del af de eksotiske træer forsvundet, og kun små skilte med deres navne står tilbage. Tidligere kunne man frit færdes i området, men til en del af det er adgang nu forbudt. Det skyldes dels lumske sandskred, der af og til finder sted, og dels farligt kviksand mange steder. I Søby er der et lille museum i en af arbejderboligerne.

I filmen "Vagabonderne på Bakkegaarden" er der optagelser fra Søby Brunkulslejer af scener med slagsmål og gravearbejde.

Kilde: Billed Bladet nr. 39 fra 26.september 1958 skriver om optagelserne i brunkulslejrene i Søby ved Brande.

Ugen efter at optagelserne i Søby Brunkulslejer var slut, skete der et sandskred, hvorved en person blev dræbt.

En del af optagelserne til filmen "Guld til præriens skrappe drenge" blev henlagt til de gamle brunkulslejre i Søby mellem Herning og Brande for at få vidderne og det tørre prærielandskab med.Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Vagabonderne paa Bakkegaarden (1958)
Den hvide hingst (1961)
Thomas er fredløs (1967)
Guld til præriens skrappe drenge (1971)
Normannerne (1976)