Hanstholm Fyr blev indviet i 1843 - det første linsefyr i Danmark og det første fyr på vestkysten. En gave fra Kong Christian VIII og efter pres fra England, som havde mistet 3 flådeskibe med tab af mange sømænd inden for 3 år.
Hanstholms vestspids var det mest rigtige sted for et fyr, for det var det eneste punkt, hvor det gjorde gavn i næsten 2/3 af cirklen rundt. Det første lys der blev sat i svarer til 9 mill. stearinlys, og er det stærkeste fyrlys i Europa. I 1889 bliver det bygget helt om og kommer op på 12 mill. lys. Det er dog så stærkt, at det blænder og kan ses så langt væk, at det nærmest distraherer. Man satte lysstyrken gradvist ned til 4 mill. lys, som er det der sendes ud idag (4000 watt) samtidig med afskærmning ind mod land. Lyset kan ses 40 km. væk og fyret er den dag idag stadig det kræftigste fyr i Danmark. Fyret blinker 3 gange og er mørkt i 12 sek. derefter. Tårnet er ottekantet og virker meget robust, men er kun 23 meter højt. Da det ligger ved kanten af den høje klint, opnår det alligevel en højde på 64 meter.
Selve opførelsen af fyret blev en problematisk affære. Da man i slutningen af 1842 anbragte linsen på det næsten færdig bygget tårn, erfarede man at konstruktionen ikke kunne bære - tårnet slog revner. Efter mange diskussioner viste det sig, at byggekontrakten havde været alt for dårlig udformet. Bygherre og bygmester havde ikke samme opfattelse af, hvad der skulle forståes ved "den nederste del af tårnet", som derved blev underdimensioneret. Det hele endte med at entreprenør Sibbern viste storsind og erklærede, at han ville rive det nybyggede tårn ned, og for egen regning bygge et nyt og mere solidt tårn. Arkitekten Holgreeen der havde haft tilsyn med byggeriet, følte nederlaget ubærligt og tog sit eget liv ved at hænge sig i fyrtårnets kælder. En ny arkitekt blev fundet, tegningerne justeret og byggeriet kom hurtigt igang. 45 år senere blev fyret bygget til, da tårnets højde blev øget til det nuværende samtidig med at der blev opsat tågesirener. Fyrets linseapparat blev udskiftet med et mere moderne, og det blev som det første i Danmark elektrificeret til kulbuelys.
Kilde: Montra Hanstholm Hotel