Fredensborg Slot
Slottet 1B
3480 Fredensborg

Fredensborg Slot ved Esrum Sø opførtes 1720-1724 af Frederik IV, og blev opkaldt til minde om freden efter Store nordiske Krig 1720. Senere udvidelser ved arkitekterne Ernst, Krieger, Thura og Eigtved. Slottet blev især kendt som samlingsstedet for Europas fyrstehuse i Christian IX’s regeringstid 1863-1906. Her så man med mellemrum den engelske, græske og danske konge køre rundt sammen på landevejene i ganske almindelig hestevogn.

Det vidtforgrenede slotsanlæg er opstået trinvis gennem 1700-tallet under medvirken af datidens bedste danske arkitekter. Typisk for den franskinspirerede barokstil indgår slottet i en arkitektonisk helhed med den omgivende have.

Fredensborg Slotshave er et af Danmarks største historiske haveanlæg. De lange lige alléer, som udgår fra slottet i stjerneform, er et træk fra havens oprindelige franske barokstil. Alléerne blev genskabt i 1970'erne til 1990'erne som et dansk eksempel på den pompøse stil, som kendes fra Versailles ved Paris.

Imellem alléerne er der store skovpartier med slyngede stier fra slutningen af 1700-tallet, hvor stort set alle barokhaver skulle omlægges til romantisk stil. En særlig attraktion i haven er barokanlægget Nordmandsdalen med ca. 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. Anlægget blev genindviet efter omfattende restaurering i september 2002.

Den del af haveanlægget, som ligger nærmest slottet, er reserveret den kongelige familie men åbnes normalt for publikum i juli måned. Her kan man bl.a. besøge urtehaven, som leverer friske grøntsager til den kongelige husholdning, og et moderne orangeri, som blev indviet i 1995.

Fredensborg Slot har i mange år haft særstatus som regentparrets mest benyttede residens, og siden 2004 har Kronprinsparret haft bolig i Kancellihuset. Det smukke 1700-tals barokslot danner ofte rammen om større officielle statsbesøg og familiebegivenheder i kongefamilien.
Der bliver stadig holdt rigtig mange fester inde i kuppelsalen for prominente gæster fra ind- og udland, og en del af gæsterne har indgraveret deres autograf med diamantpen i ruden inde i havesalen.

Slottet, Slotskirken og Den Reserverede Have har kun offentlig adgang i juli, hvor regenten ofte er på ferie andetsteds. Hele den store slotspark er derimod åben for spadsereture hele året.

I filmen "Familien Jul" cykler børnene rundt på villavejene i Fredensborg og
mod slutningen af filmen cykler de ved Fredensborg Slot.Denne lokation er blevet brugt i følgende film
Familien Jul (2014)