Den Sorte Diamant
Søren Kierkegaards Plads 1
1016 København K


Den Sorte Diamant stod færdig i 1999 og er en tilbygning til Det Kongelige Bibliotek. Som et ædelt skrin med blanke, sorte facetter står det og spejler både himmel og vand ved Københavns havnefront.

Bygningen er tegnet af arkitekterne Schmidt, Hammer & Lassen. Udover at rumme et biblioteks kernefunktioner og Det Nationale Fotomuseum, finder man her boghandel, café, restaurant, tagterrasse og Dronningesalens 600 pladser til koncerter, teater og konferencer.

Den Sorte Diamant rummer Søren Kierkegaards udvalgte manuskripter, som befinder sig i Det kongelige Biblioteks Søren Kierkegaard Arkiv. Ingen uden for biblioteket har adgang til den imponerende, store manuskriptsamling, og kun yderst få indenfor.

Et stort snit kløver massen i to formationer og giver plads til det lyse atrium: Et rum, der forbinder vandet og byen - og det nye bibliotek med det gamle.

Atriets glasfacade bæres af den store ståldrager, der vejer 1 ton per meter. Indvendigt skyder rummet sig opad med bølgende vægge, hvis konstruktion er computerberegnede. Mere end 10.000 koordinatpunkter danner grundlag for de forskallinger, betonen er støbt i.

Imponerende er det 200 kvadratmeter store loftsmaleri, der er udført af Per Kirkeby.





Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Borgen