Barken Margrethe af Danmark
Komedie. 20/9-1934
111 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Barken Margrethe af Danmark vender hjem fra langtur og den brave skibsreder Konsul Staun (Jon Iversen) byder mandskabet med Kaptajn Ole Mors (Holger Reenberg)i spidsen velkommen hjem. Barken er Skibsrederens kæreste skib, opkaldt efter hans datter, den lyse, smilende Margrethe (Karin Nellemose) i hvem Stauns kompagnon, den slebne og glatte Birner (Arne-Ole David), er stærkt forelsket. Forelskelsen er imidlertid ikke gensidig. Margrethe er forelsket i sin barndomsven Poul (Lau Lauritzen Jun.), der netop har taget sin styrmandseksamen. Sammen med sine kammerater fester han efter hjemkomsten på Dyrehavsbakken, og Margrethe får af sin far lov til at tage med. Birner er klar over de to unges følelser for hinanden, og for at blive sin rival kvit, foreslår han Staun, at Poul skal være styrmand ombord på Barken Margrethe på dens næste langtur, hvilket Staun - intetanende om Birners egentlige motiver - indvilliger i. Poul er stolt, da han som styrmand sejler ud på de store have, stadig med Ole Mors som kaptajn, men det piner ham, at han ikke får et eneste brev fra Margrethe. Har hun allerede glemt ham ? Barken får en god rejse og lægger til i mange fremmede havne. Efterhånden begynder mandskabet at længes hjem til Danmark, og det kommer derfor som et tordenslag, da Kaptajn Mors pludselig meddeler, at han har fået en ny ordre fra rederiet. Barken skal gå gennem Torresstrædet til Ny Kaledonien og laste og der bliver ikke tale om at komme hjem de første par år, da Barken er chartret til at sejle fra Ny Kaledonien til Frankrig. Besætningen er meget misfornøjet. Torresstrædet er verdens farligste farvand, og kun Kaptajn Ole Mors mandig holdning og djærve ord overtaler dem til at fortsætte rejsen. I Torresstrædet bryder en tyfon løs, og besætningen må kæmpe en fortvivlet kamp mod elementerne. Barken Margrethe synes fortabt og den brave kaptajn, som har gjort alt for at holde mandskabets mod oppe, dør. En skønne dag får konsul Staun et telegram om at seks mand fra Barken Margrethe, der formodes forlist i Torresstrædet er optaget af et engelsk skib. Det opklares, at Birner uden Stauns vidende, dirigeret Barken ud på den farlige rejse i håb om at vinde Margrethe under Pouls lange fravær. Alt går dog anderledes, en Birner har ønsket. Det lykkes styrmand Poul at ride stormen af og sejle Barken i havn. Den slyngelagtige Birner må nu stå til regnskab for sine forbryderiske handlinger og Margrethe forenes med den raske unge styrmand.
 


Medvirkende:
Jon IversenAdolf Staun - Skibsredder - konsul
Karin NellemoseMargrethe - skibsrederen's datter
Arne-Ole DavidBirner - Stauns kompagnon
Lau Lauritzen jun.Poul Hansen - styrmand
Johanne Blom Fritz-PetersenAne - Poul's mor
Holger ReenbergOle Mors - kaptajn
Maria GarlandFrk. Schmidt - (tante Malle)
Ib SchønbergKok
Ellen JansøTrine - kokkepige i huset
Sigurd LangbergJyde Petter - Matros
Arthur JensenLille Mikke - matros
Carl FischerBådsmand
Clara ØstøKristian - skibsdreng
Bruno TyronEn matros
Petrine SonneKristians mor
Henry NielsenMatros
Poul ReichhardtMatros - ses ved boksekampen
Asbjørn AndersenMatros
Ejner BjørkmannKontrollør ved tiøresdans på 'Bakken'
Karen Marie LøwertDansende på Bakken, og gæst hos Staun
Per GundmannUSA-sømand der spiller klaver
Carl Viggo MeinckeTubaspiller
Gertrud JensenSpansk danserinde

Kredits:
InstruktionLau Lauritzen sen.
ManuskriptLau Lauritzen jun.
ManuskriptAlice O'Fredericks
ManuskriptLau Lauritzen sen.
MusikVictor Cornelius
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterPoul Bang
SangteksterHans Hartvig Seedorff
SangteksterCarl Viggo Meincke
OrkesterErik Tuxen
FotografCarlo Bentsen
ProduktionsselskabA/S Palladium
InstrumentationPeter Deutsch
UdlejningA/S Palladium
SangerHelge Rungwald
ProducentSvend Nielsen
Efter skuespil afJohannes Ravn-Jonsen
Efter skuespil afChristian Bogø

Lokationer:
Dyrehavsbakken

Iøvrigt:
Da Palladium-ekspeditionen vendte hjem fra ekspeditionen til Marokko i forbindelse med filmen "Barken Margrethe af Danmark" bragte BT den 16. maj 1934 et billede fra ankomsten. På billedet ses tonemester Poul Bang, grosserer Klintholm, forretningsfører Karmark, direktør Lau Lauritzen og frue, fru Alice O'Fredericks, fotograf Bentsen, Lau Lauritzen jun., regissør Bahnsen, direktør Svend Nielsen, Bruno Tyron og Sigurd Langberg.



Til optagelserne blev brugt en tremastet finsk skonnert med lettisk besætning, der medvirker som filmstatister. På rampen ud mod sundet var der til brug for optagelserne bygget et typisk dansk fiskerleje med stokroser op ad bindingsværksmurene. På atelier opstillede man dekorationerne til en af Dyrehavsbakkens dansesaloner, hvor søgutterne skulle svinge pigerne. I filmen indgår en scene fra en arabisk varieté, hvortil var hjembragt en lydoptagelse af et øresønderrivende arabisk orkester.



Here are some news articles about the filming from Estonian newspapers at the time:

https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=esmaspaev19340715.2.48

https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=maahaal19340716.2.17

and article about the shipowner and ship in estonian:

https://parnu.postimees.ee/692114/visa-reeder-kristjan-jurnas-ehk-parnu-jonn-ja-tema-laevad-maailmameredel