Der kom en dag
Modstandsfilm. 17/2-1955
102 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Denne film er bygget over en virkelig hændelse, skildret i romanen af samme navn "Der kom en dag" skrevet af Flemming B. Muus. Citat: Den 9. April 1940 kapitulerede vi, under protest, overfor en hærmagt, der brød alle traktater, angreb vore grænser, besatte vort land, og tiltvang sig al udøvende magt. Men snart fødtes modstandsviljen. Grupper af mennesker fandt sammen i et fælles ønske om at være med til at vinde krigen og befri vort land. Mange danskere i udlandet meldte sig under de allieredes faner, for at blive uddannet som agenter, der kunne sendes til Danmark, og være med til at organiserer modstandskampen Citat slut. - 2 af disse unge mænd Henning Pil med dæknavnet "Pilen" (John Wittig) og Knud Tømmer med dæknavnet "Tømrer" (Kjeld Jacobsen), bliver kastet ud i faldskærm over Danmark, for at bistå en modstandsgruppe, som holder til på Nørrebro. De er i gang med en større aktion. På Lyngbyvej ligger en større fabrik, som fremstiller krigsmatriale til tyskerne. Den skal illimineres. Dertil behøver de sprængstof og våben. Dette bliver kastet ned til dem med faldskærm fra engelske flyvere. Gruppens mødested er i en tobakskiosk i Guldbergsgade. I baglokalet bliver alle aktionerne planlagt, og rollerne i det livsfarlige spil fordelt. Hans Ingerslev (Louis Miehe-Renard) fremstiller et illigalt blad. Hans kone Inga (Kate Mundt) lever i en stadig angst for, at Hans bliver taget af Gestapo. Ved en aktion mod en jernbanelinje der er stærkt bevogtet af tyskerne, bliver 2 af sabotørerne såret. Den ene må de efterlade i skoven, og han bliver taget til fange. Knud Tømrer er, gennem indflydelsesrige kanaler, blevet ansat på politigården. Han holder gruppen underrettet om, hvad der sker på gården. Han advarer gruppen om, at flere står for anholdelse. Pilen og Hans bliver anholdt, og under transporten til gården har gruppen lagt sig i baghold ved Lyngholm kirke. Det lykkes dem at flygte, men Hans bliver dræbt, og Pilen bliver såret. De søger ly i præstegården, hvor præstens barnebarn Eva (Astrid Villaume) skjuler dem i kirken. Ved Evas og præstens husholderskes Annas (Inger Lassen) kærlige pleje kommer han sig hurtigt. De to unger forelsker sig i hinanden, og før Pilen skal til Sverige, bliver de gift. På politigården har man mistanke om, at Pilen befinder sig i præstegården. Trods adskillige razziaer lykkes det ikke at finde ham. En dansker, Stenert (Gabriel Axel), der går tyskernes ærinde, følger efter Knud, da han advarer Pilen i præstegården. Knud overmander ham og dræber ham. Natten før de skal til Sverige overlader Pilen sin plads til Hans Ingerslevs kone og barn. Han tager tilbage til Eva, kun for at opdage, at Gestapo allerede er ankommet De har arresteret Eva. Det lykkes ham næsten at befri hende, men han overmandes, og de bliver begge ført til politigården. Inden de bliver dømt oprinder den 5. Maj 1945.
 


Medvirkende:
John WittigHenning Pil "Pilen" - modstandsmand
Astrid VillaumeEva Brink - præstens datter
Kjeld JacobsenKnud Tømmer - modstandsmand
Karl StriebeckFuncker - standardenführer, gestapoofficer
Louis Miehe-RenardHans Ingerslev - modstandsmand
Kate MundtInga - Hans's kone
Poul MüllerDirektør - Sverigstransportleder
Svend MethlingProvst Brink, Eva's far
Gabriel AxelStenert - tyskvenlig politimand
Inger LassenAnna - husholderske i præstegården
Ole WisborgHipomand
Peter ElnegaardHipomand
Hans Egede BudtzChristiansen - doktor
Lilli HolmerEn ung frue
Karl Heinz NeumannGestapoofficer
Jacob NielsenHansen - Cigarhandleren
Bent ChristensenJohan L. Sørensen - modstandsmand
Poul ClemmensenFrihedskæmper
Per WikingFrihedskæmper
Klaus Scharling NielsenFrihedskæmper
Ib FürstFrihedskæmper
Mogens JuulFrihedskæmper
Alf LassenFrihedskæmper
Ib Sætter-LassenFrihedskæmper
Howard Bevan WardEn engelsk officer
Karl SteggerKirkegraver
Dorte Valeur JohansenAnnelise, Ingerslevs datter
Elsie NeubertSekretær
Margrethe NielsenSekretær
Ib Conradi

Kredits:
InstruktionSven Methling
ManuskriptFlemming B. Muus
ManuskriptJohn Olsen
MusikFrédéric Chopin
MusikSven Gyldmark
DekorationerJørgen Krogh
DekorationerOtto Lund
KopiJohan Ankerstjerne A/S
TonemesterJon Branner
TonemesterGeorg Jensen
ProduktionslederPoul Bang
DrejebogJohn Olsen
DrejebogFlemming B. Muus
KlipAnker Sørensen
FotografAage Wiltrup
ProduktionsselskabSaga Studio
Fotograf assistentJørgen Christian Jensen
ScriptBente Haack
UdlejningTeatrenes Films-Kontor A/S
ProducentJohn Olsen
Efter roman afFlemming B. Muus

Lokationer:
Amalienborg Slotsplads
Hvidovre Kirke
Ordrupvej - Skovgårdsvej
Politigården i København
Rådhuspladsen og Københavns Rådhus

Priser:
Bodil for Bedste danske film  (1955)

Iøvrigt:
Villabyernes Blad fortalte den 25. juni 1953 at Saga forleden havde et stort apparat igang for at optage nogle scener til filmen "Der kom en dag". Det skete på Ordrupvej i de sene aftentimer og optagelserne samlede hundreder af tilskuere. En snes projektører badede "scenen" i lys. Ved plankeværket om den nye ejendom på hjørnet af Skovgaardsvej foranstaltedes et voldsomt slagsmål - åbenbart mellem en frihedskæmper og en tysker-håndlanger.



Filmen fik Bodil prisen som årets bedste film (sammen med Carl Th. Dreyers ORDET). I flere år havde John Olsen arbejdet med denne modstandsfilm og i det uendelige kasseret optagelser og scener, indtil han var tilfreds med resultatet.

Produktionsomkostninger: kr. 910.000 - et efter danske forhold (1955) meget stort beløb.


Episoden, hvor Hipo-folkene vælter rundt mellem gravstederne blev optaget i Saga Studios have og også Hipoernes hensynsløse optræden i kirken foregik i kulisser. Derimod blev begivenhederne, hvor de tyske biler standses for at få befriet de to frihedskæmpere, optaget ved Hvidovre Kirke. (Kilde: Horsens Avis 01-03-1955)