Far til fire i sneen
Familiefilm. 1/11-1954
98 min. Sort/hvid. DVDVHS

Beskrivelse
Miraklernes tid er ikke forbi, sålænge der findes eftermiddags- og ugeblade, som udskriver konkurrencer eller slår ned på en smilende sporvognskonduktør og en typisk fiskerkone og forærer dem rejser til udlandet. I denne film er det Far (Ib Schønberg) der uden at ville det bliver valgt til Den ideelle trafikant på grund af sin medfødte høflighed og hensyntagen til andre. Har får som belønning en Norgesrejse til sig og sin kone, man da bladet erfarer, at han er enkemand med 4 børn, får han lov at tage dem med i stedet for. Der bliver jubel i den lille familie, som bestemt ikke selv kunne tillade sig at holde vinterferie på et af Norges bedste sportshoteller, og de drager afsted til det store sne- og eventyrrige, ledsaget af en ung pressefotograf (Preben Neergaard) som skal sende billedmateriale hjem til avisen. Han bliver begejstret for Søs (Birgitte Price) som imidlertid er færdig med mænd efter sin korte forlovelse med en skolelærer. Nabokonen fru Sejersen, der ikke er særlig populær hos familien, har valgt det samme hotel, og nøjagtig samme tidspunkt til at nyde højfjeldets glæder, men selv det kan ikke ødelægge stemningen hos Far, Søs og ungerne. De har solskin, de har sne og de har ferie og de tumler sig i den herlige sne. Dvs. Far nøjes med at tumle ned af hotellets islagte trappe allerede den første dag, og derved kommer onkel Anders ind i billedet for far udsender SOS til ham, da fru Sejersen er ved at ødelægge hele opholdet med sin omhu for Fars dårlige fod. Otte dage har familien i Norge, og de nyder hver eneste af dem. De står på ski, kælker og slås med sne, og om aftenen danses der til et amatørorkester, som også er dansk. Det er Søs` ven fra vejen studenten Peter der sammen med nogle kammerater har taget et feriejob. Denne rejse er en stor oplevelse for vor lille humørfyldte danske familie der er suppleret med en charmetrold af en pressefotograf. Der lurer naturligvis farer på fjeldet, men det er alligevel en solbrændt og lykkelig familie, der siger farvel til den glitrende sne og vender hjem til arbejdet og skolegangen og hverdagen.
 


Medvirkende:
Ib SchønbergFar
Birgitte PriceSøs
Otto Møller JensenOle
Rudi HansenMie
Ole NeumannLille Per
Peter MalbergOnkel Anders
Agnes RehniFru Agnes Sejersen
Preben NeergaardSøren Petersen - pressefotograf
Leif B. HendilChefredaktør
Ib MossinPeter
Einar JuhlRektor
Ernst Bruun OlsenJournalist
Knud HeglundSkotsk oberst
Ole Georg Søren
Eik KochDoktor Madsen
Hans PrehnKaj
Thor PettersenHoteldirektør
Vera StrickerDansene hotelgæst i Norge
Birgit BrüelKvinde på dansegulvet
Irene HansenHotelgæst
Jørgen BuckhøjHotelgæst
Preben HarrisHotelgæst
Axel StrøbyePortier
Per LauesgaardHotelgæst
Peter PoulsenHotelgæst
Arne SeldorfHotelgæst
Grete HoffenbladHotelgæst
Annisette Hansen (Koppel)Hotelgæst

Kredits:
InstruktionAlice O'Fredericks
ManuskriptGrethe Frische
MusikSven Gyldmark
DekorationerSteini Sveinbjörnsson
KopiNordisk Film A/S
TonemesterBent Høyer
DrejebogGrethe Frische
SangteksterVictor Skaarup
KlipWera Iwanouw
FotografRudolf Frederiksen
ProduktionsselskabASA
Instruktion assistentRobert Saaskin
Fotograf assistentOle Bram Knudsen
UdlejningASA
Baseret på tegneserien afKaj Engholm

Lokationer:
Blomstervænget
Crome & Goldschmidt
Engelsborgskolen
Frilandsmuseet, Sorgenfri

Filmen har sidst været vist på TV:
10/11-2022 på TV2 Charlie   klik for at se flere
10/2-2022 på TV2 Charlie
30/9-2021 på TV2 Charlie
13/5-2021 på TV2 Charlie
10/1-2021 på TV2 Charlie
13/2-2020 på TV2 Charlie
18/12-2019 på TV2 Charlie
29/1-2019 på TV2 Charlie
10/12-2018 på TV2 Charlie
19/1-2004 på TV2 ZULU

Iøvrigt:
De norske eksteriørscener til filmen "Far til fire i sneen" blev optaget i og omkring skisportstedet Geilo i Norge, hvor ialt 26 skuespillere og filmfolk havde indlogeret sig i 21 værelser på Holms Hotel. Filmekspeditionen til Norge blev ledet af fru Alice O'Fredericks og direktør Lau Lauritzen jun. Udover børnene deltog Birgitte Price (dengang Bruun), Ib Mossin, Peter Malberg, Agnes Rehni og Preben Neergaard. Sidstnævnte afslørede sig som en fremragende skiløber. Der blev taget 7000 meter film og man arbejdede fra kl. 07.30 om morgenen til kl. 17.00 om eftermiddagen. Hver morgen drog man til fjelds i en bil med larvefødder, som næsten kunne stige lodret op ad fjeldsiderne.

I Oslo medvirkede alle de danske skuespillere ved en velgørenhedsforestilling, der var arrangeret til fordel for de polioramte og som indbragte 70.000 kr. til formålet. Her optrådte Ole Neumann med en sang om Norge akkompagneret af Grethe Frische, mens det festklædte publikum var ved at vælte hele salen af begejstring. Overalt genkendte man Ole Neumann med det samme og han kunne nyde en helt eventyrlig popularitet i Norge.

Sammen med sin mor, Ib Mossin og Grethe Frische skulle han en aften i biografen. Men ved ankomsten blev de nærmest overfaldet af hundreder af mennesker som alle ville røre ved Lille-Per, der var angst for at blive trampet ned. Ib Mossin handlede dog resolut, greb drengen og løftede ham op på skuldrene og stormede ned ad gaden til en bil - og fik ham på den måde i sikkerhed. Biografturen måtte helt opgives.


Ole Neumann blev udstyret med protese, fordi han havde mistet tre tænder, netop som optagelserne til filmen stod på.