Fyrbakken, Skagen
Fyrbakken
9990 Skagen

I starten af 1880’erne malede Michael Ancher flere billeder fra Fyrbakken, der betegnes som “Fyrbakkebillederne.” Ancher var fascineret af nogle af de mennesker, der boede tæt på Fyrbakken, bl.a. den tidligere fisker Christian Frederiksen (1812-89) kaldet Blinde-Christian eller Fattig-Christian. Ancher vendte senere tilbage til dette motiv, hvor han skildrede andre beboere ved Fyrbakken. Selv om der ofte er en eller flere figurer i Fyrbakkebillederne, er det i størstedelen af disse billeder selve Fyrbakken, der er i centrum.


Den største forandring af Fyrbakken skete i 1913, da man lavede en rekonstruktion af Vippefyret, der blev placeret på bakketoppen. Det stod kun i kort tid og først i 1958 blev det vippefyr, man kan se i dag opsat. I dag er stedet en af Skagens populære attraktioner, især Sankt Hansaften, hvor der brændes Sankt Hansbål nede på stranden ved Fyrbakken.


I afsnit 4 af tv-serien "Charlot og Charlotte" er der optagelser fra havnen, Lodsvej og Sankt Hans aften på Fyrbakken. Sussi og Leo medvirker som orkester på værtshuset Skansen.Denne lokation er blevet brugt i følgende TV-Serier
Charlot og Charlotte