Krudt og klunker
Farce. 7/4-1958
78 min. Sort/hvid. DVD

Beskrivelse
Vi befinder os i København i halvfemserne. En hyggelig by for dem der kender den, dem der har oplevet den dengang. Her bor Professor Edward Jacobsen (Gunnar Lauring) og hele hans mærkværdige familie. Var denne lærde mand fuld af skøre idéer, så var hans børn det ikke mindre, og hans mor den gamle Fru. Jacobsen (Ellen Nielsen) med sin rullestol med båthornet. Det var ikke småting, der blev sagt om den skøre familie. Det er også historien, om hvordan Therese Schrøder (Vivi Bak), som var datter af Edwards ven og kollega den berømte Antropolog Ferdinand Schrøder (Johannes Meyer) kom på pension hos familien Jacobsen og blev børnenes barnepige, hvilket førte til, at hun traf sin sømand. Dette skabte stort røre i de borgerlige kredse. En dag modtager Jacobsen en pakke afsendt fra Schrøder. Pakken indeholdt en gammel dobbeltløbet pistol og et brev. Pistolen forårsagede blandt andet, at den i menighedskredse kendte enkepastorinde Satorius (?) faldt om på åben gade, og at professoren blev beskyldt for mord og sat i detention på politistationen i Store Kongensgade, hvorfra hans søster Ragnhild Jacobsen (Sigrid Horne-Rasmussen) imidlertid fik ham befriet. Brevet var en anmodning om modtagelse af føromtalte professordatter, som ankom fra Paris. Hendes ankomst i hjemmet forløb selvfølgelig ikke uden den såkaldte "Slangeaffære" der endnu kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på gamle og unge. Therese traf sin Hans (Jørgen Reenberg) i Nyhavn. Her prøvede Benjamin (Anders Cohn) og Emil Jacobsen (Poul Finn Poulsen) at sælge deres lillesøster Anne (Susanne Randrup). Så noget kom der da ud af det dristige, men mislykkede forsøg, hvorimod Hans og Therese måtte gennem adskellige flere besværligheder, før de kunne blive forenet. Det værste Therese oplevede som barnepige i huset var vist det nummer børnene lavede, dengang de under aftenselskab i det Jacobsenske hjem hejste deres lillebror Viktor (Charlotte Stig-Poulsen) ned fra et loftvindue, så han kunne kigge ind til selskabet på anden sal. Hans (Jørgen Reenberg) havde det heller ikke let, da han for Thereses skyld var rømmet fra sit skib. Deres møde i Kongens have og senere på Hotel ’Sydhavet’ i Nyhavn var bestemt heller ikke uden problemer. Her var han lige ved at blive bortført af en polsk styrmand (Bernhard Brasso) og en matros (?), der kom fra det skib, han var rømmet fra. Professoren og fru Wilhelmine (Vera Gebuhr) var meget bekymret over den unge piges forsøg på selvstændighed, og hendes valg af livsledsager, og det kom selvfølgelig også til at se skidt ud for de to elskende, efter at Hans under et besøg hos professoren måtte indse, at forholdet ikke kunne gennemføres. Alligevel endte alt godt, da Thereses far kom til Danmark efter en tur i Paris. En antropologisk undersøgelse af Hans løste problemet, og hele familien stillede op til fotografering med de nygifte som midtpunkt.
 


Medvirkende:
Gunnar LauringEdward Jacobsen - professor
Vera GebuhrWilhelmine - hans kone
Sigrid Horne-RasmussenRagnhild Jacobsen - sagfører
Ellen NielsenBedstemor - Ewalds mor
Elga Olga SvendsenKathrine - kokkepige
Johannes MeyerProfessor Ferdinand Schrøder
Vivi BakTherese - hans datter
Jørgen ReenbergHans - sømand
Kjeld PetersenSlangetæmmer
Dirch PasserFotograf
Kai SellikenKarl
Eva CohnMagda
Anders CohnBenjamin
Poul Fin PoulsenEmil
Susanne RandrupAnna
Charlotte Stig-PoulsenViktor
Ole Monty1. Betjent
Johannes Marott2. Betjent
Povl WöldikeVagthavende assistant
Christian J. Tribini (Professor)Børsten
Tao MichaëlisDeliristen
Lise ThomsenNyhavnspige
Karen RudEnkefru. Poulsen
Svend BilleMadsen - apoteker
Mogens BrandtVærten
Jørgen RygPianist
Nick MieheViolinist
Klaus Scharling NielsenBetjent i Kongens Have
Lili HeglundAmmen
Miskow MakwarthKustode
Peter KitterNeanderthaler
Minna JørgensenNeandertalerkone
Bernard BrassoPolsk styrmand
Charles Rhodes
Vera StrickerAnden nyhavnspige
Victor MontellFortæller
Karl SteggerKusk
Ingeborg SkovEnkepastorinde Sartorius
Alfred WilkenPostbudet
Gunnar StrømvadManden der bærer Thereses bagage
Ernst Meyer"Neandertaler" med pandehår
Knud HildingKonditor
Alis BuusMor med barnevogn ved port

Kredits:
InstruktionAnnelise Hovmand
ManuskriptAnnelise Hovmand
ManuskriptFinn Methling
MusikErik Fiehn
DekorationerSteini Sveinbjörnsson
KostumerNiels Holm
TonemesterErik Rasmussen
ProduktionJohan Jacobsen
DrejebogAnnelise Hovmand
DrejebogFinn Methling
Make-upLene Ravn Henriksen
OrkesterHans Peder Aase
FotografRudolf Frederiksen
FotografVerner Jensen
ProduktionsselskabFlamingo
Instruktion assistentAnnelise Hasle
UdlejningGloria Film A/S
Efter roman afBenjamin Jacobsen

Lokationer:
Rosenborg Slot

Priser:
Bodil til Gunnar Lauring for Bedste mandlige hovedrolle  (1958)

Filmen har sidst været vist på TV:
25/11-2007 på DK4   klik for at se flere
26/6-2007 på DK4
28/2-2007 på DK4
22/8-2006 på DK4
2/7-2006 på DK4
8/4-2006 på DK4
1/2-2006 på DK4
16/12-2005 på DK4
29/10-2005 på DK4
19/9-2005 på DK4

Iøvrigt:
Arbejdstitel: Midt i en klunketid. (som samtidig er bogens titel).

I filmen "Krudt og klunker" debuterede den kun otte måneder gamle Charlotte Poulsen i en drengerolle som "Lille Victor", der i filmen er yngste medlem af en børneflok på seks.

Et par år forinden havde man prøvefilmet Charlottes to år ældre søster Anette, men da filmselskabet henvendte sig til familien Poulsen var Anette blevet for stor. I mellemtiden var familien forøget med Charlotte, der straks blev antaget, selv om det egentlig var en dreng man skulle bruge.

I filmen indgår bl.a. en scene, hvor spædbarnet i en snor hejses op og ned mellem 2. og 3. sal af sine uvorne søskende.

Ved filmoptagelsen foregik transporten i en specielt syet sele og ved anvendelse af et tykt tov - så der var ingen fare på færde, og Charlottes forældre kunne betragte forestillingen uden nervøsitet.

Under optagelserne morede den lille Charlotte sig dejligt. Hendes far måtte tilmed knibe hende i storetåen, når der skulle laves en "tude-scene". Hendes storesøster havde iøvrigt svært ved at tro på, at lillesøsteren ikke græd når hun blev hejset op og ned uden for vinduet og hun insisterede på at få demonstreret scenen inden for hjemmets fire vægge.